EnergoZrouti.cz

Nejen káva. Producenti čaje trpí existenčními problémy a varují narušením dodávek

  
Markéta Bártová
10. 5. 2021 ▪ 11:37

Nedostatek srážek, vysoké teploty a v důsledku toho napadání hmyzem. To je stále větší problém při pěstování čajovníků v Keni. Pokračování změn způsobí nedostatek čaje na světových trzích i existenční problémy pro místní obyvatele.

Sběr čajových lístků
Sběr čajových lístků
Foto: Ishaq Ironight / Pixabay

Globální změna klimatu a nepředvídatelné počasí netrápí pouze pěstitele kávovníků, kteří jsou v této oblasti poslední roky velmi často zmiňováni. Obrovským problémem a to mnohdy i existenčním je změna klimatu pro producenty čaje v Keni. Ti varují, že v následujících letech by mohlo dojít důsledkem změn k výpadkům dodávek čaje.

Keňa a její obyvatelé jsou na čajích závislí

Problémem pro největšího světového vývozce čaje – africké Keni jsou podle agentury AFP hlavně stoupající teploty, nepravidelné srážky a stále častější napadání rostliny hmyzem. Ten je i kvůli většímu suchu mnohem častější než kdy dříve.

Jelikož je čaj jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě, varují jeho pěstitelé z Keni, že pokud nedojde k rychlým změnám, budou dodávky pro globální trhy s čajem velmi narušeny.

Právě narušení vývozu by ale pro zemi byl obrovský problém. 75 % Keňanů totiž živí právě zemědělství a pěstování čajovníků. O práci by tak mohlo přijít několik milionů lidí, kteří už teď jsou v těchto oblastech velmi chudí.

Podle pěstitelů se ale podmínky pro pěstování čajovníků každým rokem zhoršují. Není už možné se spoléhat na určité meteorologické jevy v určitých ročních obdobích. Zároveň velmi rychle stoupají teploty a srážky jsou velmi nepravidelné. I to tak vede k rozšíření hmyzu, který by do roku 2050 mohl zničit až 26,2 procenta oblastí vhodných pro pěstování čaje.

Velké problémy bude mít i káva, o tu je navíc stále větší poptávka

Změna klimatu je obrovským problémem i pro pěstování kávy. Jen v České republice je podle dat Českého statistického úřadu každý rok spotřebováno přes 23,5 tuny kávy. Globálně pak obrovský trh s kávou stojí nejen za vysokými emisemi skleníkových plynů, ale i ničení tropických lesů, které se uvolňují právě pro její pěstování.

Podle výzkumu firem zabývajících se výrobou a prodejem kávy se navíc v příštích třiceti letech produkce kávy zdvojnásobí, což zvýší její nároky na emise skleníkových plynů.

Na stále větší poptávku po kávě má ale právě velký vliv i změna klimatu a rozšiřování pěstitelských oblastí kvůli neúrodě v dříve úspěšných místech. Za tím stojí právě změny klimatických jevů.




Štítky: Čaj Keňa Globální oteplování
Zdroj: RED