
Pandemie koronaviru COVID-19 má silné dopady i v místech, kde to nebylo příliš očekáváno jako je třeba svoz odpadů. Kvůli tomu, že mnoho obyvatel mění způsob jakým nakupují a přechází stále častěji na on-line formu...
Než se upražená kávová zrna z nichž si každý den vychutnáváme oblíbený nápoj dostanou až k nám domů či do kaváren, uběhne velmi dlouhá cesta, která má v současnosti na svědomí velké množství emisí skleníkových plynů a dalších negativních důsledků pro přírodu.
Právě to by mohla v budoucnu změnit koalice více než 150 výrobců, pražičů ale i obchodníků s kávou, kteří se společně zavázali snížit emise oxidu uhličitého nejméně o 1,5 gigatuny do poloviny století. Díky tomu by měly být vyšší i investice do drobných farem, které se pěstováním kávovníku zabývají ale i do obnovy tropických lesů.
Právě stále rychlejší růst poptávky po kávě v celém světě činí z tohoto každodenního rituálu mnoha obyvatel planety velkou zátěž pro životní prostředí a to i díky masové výrobě při které jsou narušovány mnohé ekosystémy.
Jen v tuzemsku totiž každý obyvatel ročně podle Českého statistického úřadu spotřebuje 2,2 kilogramu kávových zrn což ve výsledku vychází na více jak 23,5 tuny ročně jen za Českou republiku.
Díky novému konsorciu by tak mohl být každý šálek kávy, který nejen Češi vypijí mnohem ekologičtější. V současnosti už jsou ve výzvě zapojené obrovské globální značky jako McDonalds, Nescafe, Nespresso, Aldi South, Walmart či síť kaváren Starbucks. Více než 150 společností by tak společně chtělo nasměrovat více investic do malých a drobných zemědělců, které by jim pomohli zlepšit produkci na jejich farmách tak, aby bylo dosaženo nižších emisí skleníkových plynů při výrobě, ale také zachráněno co největší množství přírodních ploch.
Hlavními cíli nového projektu tak budou primárně tropické a subtropické oblasti jako jsou Brazílie, Vietnam, Kolumbie či Indonésie, které patří mezi největší světové producenty kávových bobů. Právě tyto země jsou totiž velmi často i domovem velkých tropických pralesů, které uchovávají velké množství oxidu uhličitého. Při jejich odlesňování pak dochází k úniku plynu do atmosféry.
Podle vědeckých odhadů by se měla navíc produkce kávy do roku 2050 díky stále rostoucí poptávce zdvojnásobit a tak je nyní ekologicky udržitelné pěstování ještě více na místě. Podle výzkumu The Sustainable Coffee Challenge, tedy konsorcia zmíněných firem musí producenti na svých stávajících farmách zvýšit výrobu kávy tak aby nemuselo dojít k dalšímu rozšiřování pěstebních ploch.
Pěstování a zpracování kávy je navíc velmi důležité pro zachování mnoha pracovních míst v oblastech, kde lidé nemají jinou možnost obživy. Společnosti tak chtějí zapracovat i na tom, aby lidé těžce pracující na farmách měli k této práci lepší podmínky a odpovídající ohodnocení.
Pandemie koronaviru COVID-19 má silné dopady i v místech, kde to nebylo příliš očekáváno jako je třeba svoz odpadů. Kvůli tomu, že mnoho obyvatel mění způsob jakým nakupují a přechází stále častěji na on-line formu...
Svět se dnes stále častěji zabývá otázkou uhlíkové neutrality, stejně tak se zabývá novými možnostmi pohonů nejen pro automobily, ale také pro letadla. Vědci z MIT proto přišli s novým hybridním elektrickým letadlem, které...
Klimatická změna sice do České republiky přináší stále větší klimatické extrémy jako je sucho nebo naopak prudké deště a další výkyvy počasí. To ovlivňuje přirozené prostředí mnoha rostlin i živočichů, kteří na...
Ministerstvo životního prostředí chystá na následující roky výraznější podporu jednoho z oblíbených prvků pro snižování lokálních dopadů změny klimatu – zelených střech. Ty se dočkaly podpory už v rámci programu Nová...
Elektromobilita je v mnoha zemích, kde došlo k podpoře prodeje elektromobilů z dotací stále silnější téma a to i z hlediska stability energetické sítě. Ty se totiž obávají, zda budou schopné vykrýt energetické špičky...
Ač se stále při snižování emisí v dopravě mluví spíše o osobních automobilech, výjimkou která může být při jejich snižování ještě důležitější ovšem nejsou ani nákladní vozy a autobusy. Výrobci nákladních...
Nedostatek potravin a vody v důsledku stále se stále se zvětšujícího sucha přinutí ještě do konce 21. století obrovské množství lidí k migraci na území, kde tyto problémy v takové míře nebudou. Mohlo by také dojít...
Globální oteplování v letošním roce nám opět ukázalo, že tu s námi je a nebojí se projevit. To bylo velmi viditelné nejen na lesních požárech v Kalifornii, Amazonském pralese či na Sibiři. A právě poslední zmiňované...
Podle zprávy Greenpeace mohou mít v Evropské unii na změnu klimatu už v současnosti mnohem větší vliv hospodářská zvířata a jejich chov oproti provozu osobních a dodávkových automobilů. Greenpeace k závěru došlo na základě...
Díky změně atomového zákona prostřednictvím novely zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, která vstoupila v lednu v platnost může...