EnergoZrouti.cz

Každý šálek kávy by měl mít v budoucnu nižší emise, globální hráči chystají nový plán

  
Martin Bárta
7. 1. 2021 ▪ 10:49

Stále rostoucí poptávka po kávě s sebou nese i další ekologickou zátěž pro globální klima. To by se ale v budoucnu mohlo změnit díky konsorciu více jak 150 firem zabývajících se výrobou, pěstováním či pražením kávy.

zrnka kávy
zrnka kávy
Foto: Pixabay

Než se upražená kávová zrna z nichž si každý den vychutnáváme oblíbený nápoj dostanou až k nám domů či do kaváren, uběhne velmi dlouhá cesta, která má v současnosti na svědomí velké množství emisí skleníkových plynů a dalších negativních důsledků pro přírodu.

Právě to by mohla v budoucnu změnit koalice více než 150 výrobců, pražičů ale i obchodníků s kávou, kteří se společně zavázali snížit emise oxidu uhličitého nejméně o 1,5 gigatuny do poloviny století. Díky tomu by měly být vyšší i investice do drobných farem, které se pěstováním kávovníku zabývají ale i do obnovy tropických lesů.

Poptávka po kávě celosvětově roste

Právě stále rychlejší růst poptávky po kávě v celém světě činí z tohoto každodenního rituálu mnoha obyvatel planety velkou zátěž pro životní prostředí a to i díky masové výrobě při které jsou narušovány mnohé ekosystémy.

Jen v tuzemsku totiž každý obyvatel ročně podle Českého statistického úřadu spotřebuje 2,2 kilogramu kávových zrn což ve výsledku vychází na více jak 23,5 tuny ročně jen za Českou republiku.

Díky novému konsorciu by tak mohl být každý šálek kávy, který nejen Češi vypijí mnohem ekologičtější. V současnosti už jsou ve výzvě zapojené obrovské globální značky jako McDonalds, Nescafe, Nespresso, Aldi South, Walmart či síť kaváren Starbucks. Více než 150 společností by tak společně chtělo nasměrovat více investic do malých a drobných zemědělců, které by jim pomohli zlepšit produkci na jejich farmách tak, aby bylo dosaženo nižších emisí skleníkových plynů při výrobě, ale také zachráněno co největší množství přírodních ploch.

Hlavními cíli nového projektu tak budou primárně tropické a subtropické oblasti jako jsou Brazílie, Vietnam, Kolumbie či Indonésie, které patří mezi největší světové producenty kávových bobů. Právě tyto země jsou totiž velmi často i domovem velkých tropických pralesů, které uchovávají velké množství oxidu uhličitého. Při jejich odlesňování pak dochází k úniku plynu do atmosféry.

Produkce kávy by se měla do roku 2050 zdvojnásobit

Podle vědeckých odhadů by se měla navíc produkce kávy do roku 2050 díky stále rostoucí poptávce zdvojnásobit a tak je nyní ekologicky udržitelné pěstování ještě více na místě. Podle výzkumu The Sustainable Coffee Challenge, tedy konsorcia zmíněných firem musí producenti na svých stávajících farmách zvýšit výrobu kávy tak aby nemuselo dojít k dalšímu rozšiřování pěstebních ploch.

Pěstování a zpracování kávy je navíc velmi důležité pro zachování mnoha pracovních míst v oblastech, kde lidé nemají jinou možnost obživy. Společnosti tak chtějí zapracovat i na tom, aby lidé těžce pracující na farmách měli k této práci lepší podmínky a odpovídající ohodnocení.




Zdroj: The Sustainable Coffee Challenge