EnergoZrouti.cz

Ministerstvo dalo jasný signál. Musíme se zbavit plynových kotlů

  
Lenka Nováková
29. 3. 2022 ▪ 18:19

Jasný signál o nutnosti zbavit se kotlů na zemní plyn, a to včetně těch kondenzačních vyslalo Ministerstvo životního prostředí zablokováním dotací na ně v rámci programu Nová zelená úsporám. Česko se tak připojí ke snaze EU o snížení závislosti na Rusku, ale i emisí skleníkových plynů.

Vytápění plynem
Vytápění plynem
Foto: ri z Pixabay

Snahy Evropské unie o snížení emisí skleníkových plynů, které se již dlouhou řadu let projevují vytvářením strategií s jedním cílem – omezit fosilní paliva mají nyní i díky ruské invazi na Ukrajinu mnohem větší podporu. Nově se tak ke snahám o snižování množství emisí skleníkových plynů ale i závislosti na Rusku připojuje Česká republika, která omezí dotace na nákup plynových kotlů.

Dotace na tepelná čerpadla vzroste, ta na plyn oproti tomu skončí

Nově tak vstupuje v platnost úprava podmínek dotačních programů Nová zelená úsporám, ale i oblíbených Kotlíkových dotací. V rámci Kotlíkových dotací si tak budou moci nízkopříjmové skupiny obyvatel pořídit tepelné čerpadlo, na které nyní získají o 50 tisíc korun větší příspěvek. Celkově tak bude možné tuto technologii podpořit příspěvkem až 180 tisíc korun.

Velkou změnou je ale úprava podpory směrem k plynovým kondenzačním kotlům, které bylo možné pořídit v rámci programu Nová zelená úsporám. Tato podpora totiž bude v současnosti ukončena a proplaceny budou pouze žádosti u kterých bude vystavena závazná objednávka od 1. ledna 2021 do 30. dubna 2022.

„Vysíláme signál směrem ke všem zájemcům o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti a zároveň informujeme kraje, které je administrují. Přistupujeme k omezení podpory pro plynové kondenzační kotle, a to zcela ve shodě se snahou Evropské komise, která se snaží najít cesty, jak se co nejrychleji zbavit závislosti na ruském plynu. Omezení podpory pro plynové kotle chceme ale žadatelům vykompenzovat právě vyšší podporou pro tepelná čerpadla. Obnovitelné zdroje jsou totiž v daný okamžik – spolu s energetickými úsporami – nejčistší, nejlevnější a nejrychlejší cestou, jak urychlit odklon od drahých fosilních paliv, primárně od ruského plynu,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Ačkoliv je snaha o snížení závislosti na plynu z Ruska pochopitelná, mnoho odborníků už dříve varovalo, že plynové kotle jsou pro mnoho domácností i nadále první volbou při výběru vytápění. Zvýšená dotace na tepelná čerpadla, a to obzvláště u nízkopříjmových skupin obyvatel tak nejspíš nebude mít výrazný vliv na skladbu způsobů vytápění v Česku.

Ministerstvo životního prostředí se chce v současnosti v co největší míře zaměřit právě na nízkopříjmové skupiny a motivovat je k výměně zastaralých kotlů. V současnosti tak ministerstvo navázalo spolupráci s resortem práce a sociálních věcí, které by mělo nízkopříjmové domácnosti oslovovat a informovat o dotačních programech.




Štítky: Zemní plyn Vytápění Plyn Kondenzační kotle Topení
Zdroj: RED