EnergoZrouti.cz

Konec fosilních paliv je nezastavitelný, přechod ale zatím neprobíhá dost rychle

  
Martin Bárta
24. 10. 2023 ▪ 10:34

Elektromobily, konec uhlí, plynových kotlů a modernizace energetiky se stále větším využíváním obnovitelných zdrojů. Podle zprávy IEA je díky těmto vlivům konec fosilních paliv nezastavitelný, současné tempo přechodu je ale oproti klimatickým cílům stále pomalé.

Plakát vyzývající k opuštění fosilních paliv
Plakát vyzývající k opuštění fosilních paliv
Foto: Unsplash

Svět je podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) na cestě k postupnému ukončení využívání fosilních paliv nejen v energetice. Při současném tempu rozšiřování obnovitelných zdrojů by už do roku 2030 měl jejich podíl na energetickém překročit polovinu světově vyráběné elektřiny. Podle agentury je ale tempo stále pomalé.

Ačkoliv by na silnicích mělo do roku 2030 jezdit 10krát více elektromobilů než je tomu v současnosti a obnovitelné zdroje by mohly dosáhnout poloviny energetického mixu, pro omezení globálního oteplování je plnění cílů v současnosti stále pomalé. Podle zprávy je pro zabránění oteplování nad 1,5 °C ve srovnání s předindustriální dobou nutné zavést výrazně přísnější politiku.

Přes stále pomalé tempo, jakým svět pokračuje v přechodu na obnovitelné zdroje energie a mění své každodenní chování zpráva ale zmiňuje i pozitivní kroky. Země totiž podle ní v současnosti stále rychleji rozšiřují obnovitelné zdroje, podporují spotřebitele v přechodu na elektromobily či pomáhají financovat využívání tepelných čerpadel namísto plynových kotlů či kotlů na tuhá paliva.

Rychlost, jakou se daří nahrazovat vozidla se spalovacími motory vozidly elektrickými je podle zprávy velmi působivý. Pro srovnání v roce 2020 bylo celosvětově jedno z 25 prodaných vozidel elektromobil. V roce 2023 přitom už tento podíl dosáhl na jedno vozidlo z pěti prodaných vozidel. Toto číslo se navíc s každým měsícem rychle mění, protože automobilky představují stále nové elektromobily a tomuto způsobu bezemisní dopravy dávají stále větší prioritu i ve vývoji.

„Přechod k obnovitelné energii v současnosti probíhá po celém světě a je nezastavitelný. Otázkou tak už není jestli ale spíše jak brzy. A čím dříve, tím lépe pro nás všechny,“ uvádí ve zprávě ředitel Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol.

Ačkoliv tak fosilní paliva v příštích desítkách let nejspíše budou významnou součástí energetického mixu, jejich podíl se bude rychle oslabovat. Už současné chování vlád, soukromých firem či bank, které stále méně ochotněji financují projekty spojené s fosilními palivy totiž ukazují, že trend ve společnosti se začíná měnit směrem k podpoře obnovitelných zdrojů.

Přestože je tak současné tempo přechodu na obnovitelné zdroje podle IEA pomalé, v příštích letech by se mohlo výrazněji zrychlit. Nové technologie, do kterých firmy v současnosti po celém světě investují miliardy korun totiž přinesou například elektromobily za nižší ceny, ale i s výrazně delším dojezdem, které by mohly dále snižovat poptávku po ropných produktech. Další snížení emisí pak přinese i plánované ukončení uhlí, které se nejen v tuzemsku podle předpovědí odborníků stane nerentabilní.




Štítky: Fosilní paliva Obnovitelné zdroje Nafta Benzín Uhlí Ropa Plyn Fotovoltaické elektrárny IEA Elektromobilita