EnergoZrouti.cz

Florida schválila vypuštění 750 milionů geneticky modifikovaných komárů

  
Tomáš Jelínek
20. 8. 2020 ▪ 08:17

Malárie, horečka dengue, zika, žlutá horečka a další - to jsou nemoci, které jsou viníkem úmrtí největšího množství lidí na světě, a právě ty přenáší komáři. Jejich genetická úprava by tomu ale měla zabránit.

Komár
Komár
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Místní úřady ve Spojených státech amerických schválily vypuštění 750 milionů geneticky modifikovaných komárů na souostroví Florida Keys na Floridě. Komáři, kteří prošli genetickou úpravou by měli zabránit dalšímu rozmnožování se a tím snížení populace hmyzu, který přenáší velké množství nebezpečných nemocí.

Podle plánu by mělo dojít k vypuštění upravených komárů do volné přírody mezi roky 2021 a 2022. Proti vypuštění už se ozvalo velké množství místních obyvatel i organizací zabývajících se životním prostředím. Podle kritiků by stát měl v současnosti čelit větším a důležitějším problémům jako je pandemie COVID-19, rasové nepokoje či změna klimatu a ne se věnovat genetickým úpravám komárů, které stojí daňové poplatníky nemalé peníze.

Genetická úprava zabrání rozmnožení samic, které přenášejí nemoci

Britská společnost Oxitec, která geneticky modifikované komáry vytvořila říká, že by komáři měli být absolutně neškodní pro životní prostředí a i pro zvířectvo, které je konzumuje jako jsou ptáci či ryby – s tím ale nesouhlasí právě místní komunita.


Komár, který dostal název OX5034, byl upravený tak aby narozené samice umíraly ve stádiu larev ještě před vylíhnutím. Nemoci jsou totiž přenášeny právě pouze samicemi, které sají krev potřebnou pro zrání svých vajec. Oproti tomu samci se živí pouze nektarem rostlin a nejsou tak přenašeči nemocí jako je horečka dengue, zika, malárie, žlutá horečka či chikungunya které jsou pro člověka velmi nebezpečné a smrtelné.


Právě zmíněné nemoci mají celosvětově na svědomí úmrtí milionů lidí ročně a to hlavně v tropických oblastech Afriky kde je úmrtnost i díky dostupnosti zdravotní péče obrovská. Vědci tak dlouhodobě hledají možnosti jak nemocem tohoto typu zabránit a to ať už hledáním léků či prevencí jako v tomto případě redukcí komárů.




Zdroj: keysmosquito.org