EnergoZrouti.cz

Čtyři ukazatele změny klimatu překonaly vloni rekordy, uvádí zpráva OSN

  
Markéta Bártová
19. 5. 2022 ▪ 08:16

Světová meteorologická organizace v nové zprávě ukazuje na další loňské překročení rekordů, jež ukazují na stále zrychlující tempo klimatické změny. Podle OSN přitom stále máme šanci zachránit planetu i pro další generace.

Záplavy
Záplavy
Foto: Misbahul Aulia on Unsplash

Rok 2021 byl podle nové zprávy Světové meteorologické organizace OSN (WMO) rekordní co se týče překonání globálních ukazatelů klimatické krize. Minulý rok tak byly vytvořeny nové rekordy co se týče úrovně emisí, které prohlubují globální oteplování nebo záplav, které jsou způsobené stoupající hladinou oceánů i dalšími extrémní meteorologický­mi jevy.

Podle WMO jsou všechny tyto rekordy jasnou známkou obrovského negativního vlivu lidstva na planetu. Extrémní meteorologické jevy si tak podle WMO jen vloni vyžádali velké množství lidských životů a škody ve stovkách miliard dolarů.

Už nyní je ovšem jasné, že rok 2022 by mohl některé z rekordů opět zvýšit a způsobit tak další škody. Jelikož podle OSN lidstvo dosud vcelku chladně reaguje na prohlubující se klimatické hrozby, je jasné, že extrémní počasí bude pokračovat i v následujících letech a výrazné meteorologické jevy budou mnohem častější a intezivnější.

„Naše klima se mění před očima. Člověkem vytvořené skleníkové plyny budou ohřívat planetu po mnoho generací. Některé ledovce dosáhly bodu, odkud není návratu, a to bude mít dlouhodobé důsledky ve světě, ve kterém již více než 2 miliardy lidí trpí vodním stresem.“ uvedl profesor Petteri Taalas, generální tajemník WMO.

OSN opět vyzvala k tomu, aby lidstvo v maximální možné míře reagovalo na tyto změny záchrannou životního prostředí, ale hlavně rychlým snižováním produkovaných emisí skleníkových plynů. Toho by mělo být docíleno přechodem na obnovitelné zdroje, které by měly nahradit v současnosti ve velké míře využívaná fosilní paliva. Větrná a solární energie, která by měla být hlavním tahounem přerodu ekonomik na obnovitelnou energii je přitom podle OSN ve většině případů levnější než uhlí a jiná fosilní paliva.

„Obnovitelné zdroje jsou jedinou cestou ke skutečné energetické bezpečnosti, stabilním cenám elektřiny a udržitelným pracovním příležitostem. Pokud budeme jednat společně, transformace obnovitelné energie může být mírovým projektem 21. století,“ řekl António Guterres, generální tajemník OSN.




Štítky: Klimatická změna OSN Klima Počasí Příroda
Zdroj: RED,OSN