EnergoZrouti.cz

Čína zrychluje výstavbu fotovoltaik, za první čtyři měsíce roku jich připojila dvěstěkrát více než Česko za rok

  
Lenka Nováková
8. 6. 2023 ▪ 15:46

Čínské tempo v oblasti rozvoje fotovoltaiky dramaticky zrychluje. Jen za první čtyři měsíce letošního roku země připojila do sítě dvěstěkrát větší kapacitu než Česko za minulý rok. Čína ale mimo nových instalací dál kraluje trhu s komponenty.

Čína dramaticky zrychluje výstavbu obnovitelných zdrojů
Čína dramaticky zrychluje výstavbu obnovitelných zdrojů
Foto: Pixabay

Komunistická Čína patří dlouhodobě za největší znečišťovatele ovzduší na světě, to si vybírá daň jak na zdraví obyvatel, tak i na významném příspěvku ke globální změně klimatu. Dosud hlavním důvodem tohoto znečištění je velká míra využívání uhlí v průmyslu pro výrobu energie. Už dříve ale představitelé země ohlásili, že by se měly problémy v příštích letech rychle měnit. Podle současné rychlosti výstavby obnovitelných zdrojů to ale vypadá, že země nabrala správný směr a situace by se mohla začít měnit.

Podle aktuálních údajů čínské Národní energetické agentury bylo na konci letošního dubna v zemi instalováno 380 gigawattů fotovoltaické kapacity. Jen za první čtyři měsíce letošního roku se ale instalovaná kapacita zvýšila o více jak 48 gigawattů. Pro představu v celém Česku se vloni nainstalovalo něco přes 240 MW fotovoltaických elektráren, což je zhruba dvěstěkrát méně než za první čtyři měsíce letošního roku v Číně.

Podle Národní energetické agentury byla za prudkým růstem hlavně nižší cena fotovoltaických součástek a také instalace projektů, které kvůli dřívějšímu nedostatku komponent nebyly dokončeny. Jisté ale je, že Čína bude tempo instalací fotovoltaických ale i větrných elektráren v příštích letech prudce zrychlovat ve snaze o odbourání emisí a zlepšení kvality ovzduší.

Jen letos tak agentury v čele s S&P očekávají, že instalovaná kapacita fotovoltaických elektráren v zemi se bude každým měsícem zvyšovat zhruba o 12,5 gigawattu.

Ačkoliv tak Čína zůstává nadále největším producentem skleníkových plynů (v roce 2020 tvořila přibližně 30 % jejich celosvětové produkce), v současnosti je také největším investorem do oblasti obnovitelných zdrojů. Mimo jejich samotné instalace ale čínští producenti dodávají na světový trh velkou část všech komponent jako jsou fotovoltaické panely či bateriové články. Závislost na čínských komponentech se dlouhodobě nelíbí Evropské unii, která tak investuje do zvýšení produkce fotovoltaických článků, baterií nebo střídačů přímo v EU. Množství produkce evropských firem oproti těm čínským je ale stále minimální.




Štítky: Čína Fotovoltaika Obnovitelné zdroje Fotovoltaické elektrárny Solární panely Fotovoltaické panely