EnergoZrouti.cz

Australská Canberra bude chránit stromy, vandalové za jejich poškození zaplatí i milion korun

  
Lenka Nováková
20. 3. 2021 ▪ 13:25

Australské hlavní město Canberra bude mnohem tvrději trestat viníky poškození stromů. Těch chce město vysázet v dalších 25 letech až 450 tisíc. Poškození jednoho stromu by mohlo vandala přijít i na milion korun.

Štípání dřeva
Štípání dřeva
Foto: Jan Steiner / Pixabay

Vláda hlavního města Austrálie se chystá v blízké době zavést novou ochranu stromů, které sází ve městě. Ty by nově měly získat dolarovou hodnotu podle toho, jak jsou staré či velké. Poškození stromů by tak mohlo odradit větší množství vandalů, cena by se totiž mohla vyšplhat i přes milion korun.

Výsadba ve městě je důležitá, někteří to ale nechápou

To, že je výsadba stromů i ve městech velmi důležitým faktorem pro udržení normálního klimatu zvláště v horkých letních dnech není ničím novým. I přes to, že díky stromům může dojít k velkému ochlazení okolí a tím i snížení účtů za elektřinu, která je v teplejších podnebných pásmech během letních měsíců velmi cenná.

To ukazuje i příklad kolapsu energetické sítě v Kalifornii během velkých vln veder v minulém roce. Velké množství klimatizačních jednotek, které pouštěly jak domácnosti tak firmy dostaly energetickou síť na samotnou hranu blackoutu. Energetická firma tak musela začít omezovat dodávky do některých firem aby k němu nedošlo.

A právě sázení stromů může těmto problémům předcházet a snížením teploty ve svém okolí poskytnout příjemné klima i pro obyvatele, kteří klimatizační jednotky nemají. Ve svém důsledku nové stromy ve městech také přispějí k nižší výrobě elektřiny a tím i nižší produkci emisí skleníkových plynů, které oteplování ještě prohlubují.

Nejen v Austrálii se ovšem města potýkají s vandaly, kteří názor na sázení stromů nesdílí. Stromy jsou totiž velmi často už jako mladé poškozeny, posekány či různými způsoby zničeny. Jejich údržba pak stojí města další finance a prodlužuje se i doba, než stromy zestárnou což je přeci jen velmi dlouhý proces.

Cenu stanoví průměr kmene a ekologická hodnota

Nové nařízení vlády v oblasti do které spadá i hlavní město Canberra se tak připojuje k myšlence ocenit každý strom podle jeho ekologické hodnoty či stáří na dolarovou hodnotu. V Austrálii ale nejde o první případ podobného hodnocení stromů. Už dříve totiž tento způsob ohodnocení zavedlo i Melbourne. To používá k ocenění právě ekologickou hodnotu, ale i průměr kmene.

Podle vlády by tak jeden strom mohl mít hodnotu kolem 54 000 dolarů (cca 915 tisíc korun) což už je dostatečná částka, která by měla odradit případné vandaly od ničení stromu. I tak ale část vandalů bude stromy dále ničit jelikož jejich odhalení a obvinění nebývá jednoduché.

Vláda tento krok připravuje i kvůli nové výsadbě, kterou chystá v příštích 25 letech. Ta by totiž měla zastínit až 30 procent ulic města a zasazeno by tak mělo být až 450 000 stromů. Nové stromy tak pomohou v následujících desítkách let ochlazovat už tak přehřáté město a snížit tím i počet tepelných ostrovů, které jsou běžnou součástí dnešních měst.




Štítky: Austrálie Ekologie Zprávy
Zdroj: RED