EnergoZrouti.cz

Nový odstín bílé barvy by mohl pomoci s řešením globálního oteplování

  
Markéta Bártová
29. 10. 2020 ▪ 13:07

Nový odstín bílé barvy, který vynalezli vědci z Purdueovy univerzity v americké Indianě by mohl pomoci nahradit klimatizační jednotky a tím snižovat globální emise skleníkových plynů.

Výzkumník měřící teplotu barvy
Výzkumník měřící teplotu barvy
Foto: Purdue University

Vědci z Purdueovy univerzity v americké Indianě doufají, že jejich nový objev ještě bělejšího odstínu bílé by mohl pomoci s řešením globálního oteplování. Nová barva by totiž mohla být použita při barvení střech domů a tím snižovat jejich oteplování odrážením slunečního svitu.

Nová barva by mohla částečně nahradit klimatizace

Klimatizace, které v horkých letních dnech pomáhají zvládat rychlé ohřívání obřích kancelářských budov, továrních hal ale i domácností jsou v současnosti stále větším problémem globálního oteplování. Klimatizační jednotky jsou totiž stále velmi energeticky neúčinné a navíc jich rychle přibývá. A právě nízká efektivita způsobuje ještě větší spotřebu elektrické energie, která je ale v mnoha případech vyráběna v elektrárnách na fosilní paliva.


Jakákoliv pomoc, která pomůže odrazit sluneční paprsky od střech domů a tím je méně ohřívat je tak vítána. Částečnou pomoc v řešení této situaci přináší i stále se rozšiřující solární panely, které ovšem nejsou díky své ceně dostupné pro každého.

Bělejší bílá odrazí až 95,5 procenta záření

Nové řešení tak nyní přinášejí právě i výzkumníci z Purdueovy univerzity, kteří přišli s novým odstínem bílé barvy. Ten je tak jasný, že dokáže odrážet až 95,5 procenta slunečního záření, které na něj dopadá. Současné nejbělejší odstíny dokáží odrážet jen přibližně 80 až 90 procent tohoto záření.


Právě velká odrazivost způsobí mnohem pomalejší ohřívání ploch, kterými je nová barva natřena a to by mohlo pomoci ochladit domy i bez investic do drahých solárních panelů. Vědci tak doufají, že se toto pasivní chlazení brzy rozšíří a pomůže snížit emise skleníkových plynů.


„Nová“ bílá využívá uhličitan vápenatý (CaCO3), který je snadno dostupný a levný díky jeho obsahu ve vápenci, skořápkách či křídě. Nátěry střech by tak mohly být velmi levným a přesto efektivním řešením pro zvýšení odrazivosti.




Zdroj: Purdue University