EnergoZrouti.cz

Vědci stanovili tři „body zvratu“, které pomohou vyřešit klimatickou krizi

  
Tomáš Jelínek
20. 1. 2023 ▪ 17:38

Tři body zvratu by podle vědců mohly pomoci vyřešit klimatickou krizi. Nutné by podle nich byly jen malé politické změny, které by odstartovaly „revoluci“.

Tání ledovců je jen jedním z viditelných příznaků globální klimatické krize
Tání ledovců je jen jedním z viditelných příznaků globální klimatické krize
Foto: JDubya59 z Pixabay

Ačkoliv okolo klimatické změny v posledních letech přichází velké množství spíše negativních zpráv, které jsou mnohdy velmi alarmující, někdy se najdou i zprávy, které mají pozitivní myšlenku. Jednou z nich může být zpráva vědců s názvem „The Breakthrough Effect“ (doslovně: průlomový efekt), která byla představena v rámci zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Ta ukazuje, že by jen tři takzvané body zvratu mohly způsobit kaskádu změn, které by efektivně snížily emise skleníkových plynů.

Podle vědců by tak mohly k rychlému snižování emisí přispět relativně malé politické zásahy do elektromobility, rostlinných alternativ k masu a využívání ekologických hnojiv. Právě automobilová doprava a zemědělství totiž už podle dřívějších zpráv stojí společně s energetickým průmyslem na čele zdrojů skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry.

„Odvětví ekonomiky s vysokými emisemi nejsou izolované ale jsou hluboce propojené a řešení s nulovými emisemi mohou ovlivnit přechody ve více sektorech současně,“ řekl Simon Sharpe, hlavní autor zprávy.

Malá vylepšení, která by podpořila zmíněné tři sektory by tak podle vědců přinesla snížení emisí skleníkových plynů až o 70 %. Takto odstartovaný růst nízkoemisních či bezemisních řešení by pak odstartoval jejich rozšiřování i do dalších sektorů.

„Naše zpráva upozorňuje na klíčové příležitosti k provedení změn, které mohou přinést obrovské výnosy z hlediska dekarbonizace. Identifikuje pozitivní body zlomu v odvětvích globální ekonomiky s nejvyššími emisemi a analyzuje podmínky potřebné k jejich spuštění,“ uvedl Mark Meldrum z poradenské společnosti Systemiq, jež se na zprávě podílel.




Štítky: Klimatická krize Věda Globální oteplování Změna klimatu