V Číně se v první polovině roku zlepšilo ovzduší, nyní se ale začíná vracet do normálu

  
Tomáš Jelínek
17. 8. 2020 ▪ 07:00

V Číně se v důsledku omezení průmyslu a dopravy od ledna do července snížilo množství polétavého prachu PM 2,5 v ovzduší téměř o 7 procent.

Kouřící komíny elektráren
Kouřící komíny elektráren
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Podle posledních informací z Pekingu se v Číně mezi lednem a červencem snížilo množství polétavých částic PM 2.5 v ovzduší. Ty jsou především produktem průmyslu a dopravy a mají velký negativní vliv na člověka i jiné živočichy. Naposledy vědci z Indie popsali i velký vliv prachových částic PM 2.5 a PM 10 na včelstva, jejich fungování a zdraví.

Snížení množství polétavých částic v ovzduší je hlavně dílem stále ještě probíhající pandemie koronaviru COVID-19, která měla svůj původ v čínském Wu-Chanu. S tím jak se opět zprovozňují provozy firem a lidé se vracejí do zajetých kolejí se ale znečištění ovzduší začíná opět zvyšovat.

Pandemie, která utlumila průmysl i dopravu ve velké části Číny způsobila ve svém důsledku právě „vyčištění“ vzduchu od polétavých částic prachu, které jsou často přenašečem toxických těžkých kovů a jsou nebezpečné pro zdraví.

Čínu ve snižování emisí brání i uhelné elektrárny

Podle tiskové zprávy na serveru gov.cn zaznamenal úřad pro ekologii a životní prostředí čínského hlavního města od ledna do července 145 dnů s přijatelným stavem ovzduší což je o 20 dní více oproti loňskému roku. Průměrná koncentrace PM 2.5 byla v Pekingu v červenci 41 mikrogramů na metr krychlový vzduchu.


Čína připravuje projekty přechodu na dopravu s nižšími emisemi, podle posledních informací například zakázala provoz více jak 22 000 vozidel na naftový pohon a místo nich připravila 35 000 vozidel na bateriový pohon. Hlavně doprava by podle čínské vlády mohla ve městech pomoci ke zlepšení stavu ovzduší, které právě v Číně patří mezi ty nejhorší na světě.

Země je zatím závislá také na uhelné energetice, která je jedním z největších, ne-li největším zdrojem skleníkových plynů a prachových částic znečišťujících ovzduší. Zatímco tedy ve světovém měřítku uhelných elektráren ubylo, v Číně bylo otevřeno několik nových.




Zdroj: GOV.cn