EnergoZrouti.cz

Švýcarsko chystá stavbu prvních „solárních dálnic“, které vyrábějí elektřinu

  
Tomáš Jelínek
1. 2. 2022 ▪ 10:14

Švýcarské firmy chtějí v příštím roce začít stavět první solární dálnice. Ty mohou vyrábět elektřinu z fotovoltaických panelů umístěných přímo nad tělesem silnice. Díky tomu ušetří místo a zajistí obnovitelnou energii.

Dálnice zastřešená solárními panely
Dálnice zastřešená solárními panely
Foto: energypier.ch

Ve Švýcarsku už brzy odstartují první testy pilotního projektu solárních panelů nad dálničními tahy. Tamní společnost Energypier chce na dálnici u obce Fully umístit téměř 40 tisíc solárních panelů a větrných turbín. Ty by pokryly úsek dlouhý zhruba 1,6 kilometrů.

Necelé dva kilometry vyrobí elektřinu pro 12 tisíc domácností

Myšlenky na umístění solárních panelů přímo nad dálnice ve Švýcarsku nejsou ničím novým. Až nyní se ale vytvářejí pilotní projekty, které by měly nalézt možnosti využití fotovoltaiky nad silničními tahy a zároveň zjistit případné možné potíže, které by technologie přinesla.

Podle serveru Neue Zürcher Zeitung dokonce tamní ministryně energetiky Simonetta Sommarugaová pověřila švýcarský federální silniční úřad (ASTRA), aby pro výrobu elektřiny ze solárních panelů zpřístupnil všechny vhodné trasy. Těmi by tak měly být všechny dálnice, samozřejmě mimo těch částí, které jsou vedené v tunelech jimiž je Švýcarsko proslavené.

Teoreticky by tak v zemi mohlo vzniknout až 1 500 kilometrů ploch nad dálnicemi určenými pro výstavbu solárních střech. Tyto úseky ale budou nejprve zkontrolovány, zda je vůbec možné je takovou střechou osadit a následně nabídnuty firmám k instalaci solárních technologií. Mimo střech ale bude možné panely vybavit i protihlukové stěny či další prvky.

První pilotní projekt solárních panelů, který vyzkouší Energypier by díky 40 tisícům panelům a větrným turbínám mohl vyrobit elektřinu zhruba kolem 50 GWh ročně. To by měl být dostatek pro zásobování více jak 12 tisíc domácností. Stavba projektu by měla být zahájena už v příštím roce.

Velké fotovoltaické elektrárny velmi často zabírají rozsáhlá pole, která mohou nabídnout půdu vhodnou k zemědělství. Podle některých odborníků je tak mnohem vhodnější jejich instalace na střechy domů či velkých firemních hal. Instalace nad dálnicí či vodními toky jak to ostatně plánují například v Indii ale může být dalším způsobem jak vyrábět elektřinu a přitom nezabírat další přírodní plochy.




Štítky: Fotovoltaika Solární panely Energie Elektřina Švýcarsko Energetika
Zdroj: RED