První plovoucí větrná farma už dodává energii do portugalské rozvodné sítě

  
Martin Bárta
28. 7. 2020 ▪ 10:26

Společnost WindFloat Atlantic připojila k rozvodné síti plovoucí větrný park se třemi větrnými turbínami o výkonu 8,4 MW.

Větrné turbíny
Větrné turbíny
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Společnost WindFloat Atlantic připojila k portugalské síti první plovoucí větrné elektrárny. Ty jsou umístěny na pobřeží Portugalska a spojeny s pevninou kabelem do rozvodny ve Viana do Castelo na severu země.

Každá ze tří turbín této elektrárny má výkon 8,4 MW a dohromady jsou tak schopny zásobovat Portugalskou rozvodnou síť kapacitou přes 25 MW. Projekt společnosti WindFloat Atlantic je unikátní v tom, že jde o první polo-ponornou plovoucí větrnou farmu na světě.

Nový větrný park by měl ročně dodat množství energie rovnající se spotřebě až 60 000 domácností což zároveň uspoří velké množství skleníkových plynů v čele s CO2. Projekt by měl předejít vzniku až 1,1 milionu tun tohoto skleníkového plynu.

Větrný park u Portugalska ukazuje budoucnost výroby energie na moři

Díky technologii plovoucích větrných elektráren, které nejsou pevně ukotveny ke dnu moře představuje nový park i možnosti pro místa kde nelze z různých důvodů použít standardní způsob ukotvení větrných turbín.


Plovoucí větrné elektrárny jsou stavěny tak aby odolali i silnému větru a náročným podmínkám na moři. Díky plovoucímu zařízení je také instalace těchto elektráren levnější protože je není potřeba kotvit a je možné je složit v doku a následně jen standardními remorkéry přepravit na místo kde budou umístěny.

Větrných elektráren na moři přibývá

Větrné elektrárny na moři se stávají čím dál tím zajímavějšími pro případné investory. Stavba nové offshore elektrárny, tedy té umístěné na moři je sice z hlediska prvotních investic vyšší oproti stavbě na souši ale díky mořským větrům mají tyto elektrárny rychlejší návratnost této investice a lepší výhled do budoucna.


Příkladem může být další připravovaný projekt větrného parku ve Velké Británii, který by měl do energetické sítě dodávat až 1.8 GW a zajistit tak energii téměř pro 2 miliony britských domácností. Nové projekty přibývají i v Německu, které díky masivním investicím a rychlému odchodu od fosilních paliv ale i jaderných zdrojů zvyšuje podíl zelené energie na své spotřebě. Díky novým větrným elektrárnám se němcům podařilo v první polovině roku 2020 zvýšit jejich výrobu o 21%.




Zdroj: WindFloat Atlantic