Příroda místo obchodů, Krkonoše o víkendu opět praskaly ve švech

  
Martin Bárta
10. 11. 2020 ▪ 09:32

Návštěvníci Krkonoš o víkendu opět využili možná posledních slunečních dnů pro návštěvu přírody. Podle správců národního parku tak docházelo k mnoha dalším přestupkům. KRNAP varuje: „Lidi neblázněte, horská příroda neunese všechno!“.

Hora Sněžka - fronty lidí
Hora Sněžka - fronty lidí

Zavřené obchody v obchodních centrech, inverzní počasí ale i opatření kvůli covid-19 o víkendu opět způsobovaly velké problémy v Krkonoších. O víkendu tam totiž nejen kvůli těmto faktorům zavítalo opět obrovské množství návštěvníků, ti se ale často neumějí v přírodě chovat a přidělávají tak strážcům parků ale i ekologům vrásky na čele.

Lidé vstupují do klidových oblastí a parkují kde nemají

Uplynulý víkend se tak podle Správy Krkonošského národního parku zapíše opět mezi ty nejproblematičtější z hlediska přetížení návštěvníky. Podle vedoucího odboru péče o národní park Václava Jansy z KRNAP totiž alespoň pocitově byla návštěvnost hor ještě vyšší než v létě. Lidé si totiž podle něj kvůli blížící se zimní sezóně snažili užít možná poslední sluneční paprsky.

Chování turistů ale bylo opět takové z jakého mají ochránci přírody noční můry. Strážci parku tak museli řešit nelegální vjezdy motorových vozidel ale i jejich odstavování v místech, která k tomu nejsou určena. Podle správců vozidel parkujících na okrajích silnic a lesních cest byly o víkendu desítky.

Ještě horší ale pro správce byl pohled na návštěvníky, kteří si udělali piknikovou oblast ze vzácných alpínských trávníků na vrcholu Sněžky. Lidé prý často úplně ignorují také zákaz vstupu do klidových území a to včetně cyklistů. Ti musí v tuzemských národních parcích jezdit pouze po cestách, které jsou k tomu vyhrazené což ale opět mnoho z nich ignoruje.

Počet přestupků byl o víkendu alarmující

Dalším velkým problémem je i odpad, který po sobě turisté zanechávají včetně stále se rozšiřujícího problému roušek. Turisté navíc často zakládají skládky a odhazují odpadky na místa kde nemají co dělat. Proti tomu se v nedávné době vyhradili i zástupci NP Šumava, kteří řešili další vzniklou nelegální skládku.

Počet přestupků, které jsme o víkendu zaregistrovali nebo nám je lidé nahlásili, je skutečně alarmující. Chtělo by se mi vzkázat návštěvníkům hor: Lidi neblázněte! Vždyť stav přírody, za kterou do Krkonoš turisté jezdí, závisí také na tom, jak každý z nás budeme respektovat omezení, která mají za cíl právě zdejší přírodu ochránit“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.




Zdroj: KRNAP