EnergoZrouti.cz

Praha investovala přes 30 milionů do nákupu techniky v boji proti kůrovci

  
Lenka Nováková
27. 3. 2021 ▪ 07:23

Praha pořídila z investičního fondu nové stroje pro rychlejší odstraňování stromů napadených kůrovcem z městských lesů. Nová technika ale pomůže i při údržbě parků nebo zajišťování sena pro zvířata.

Cesta v lese
Cesta v lese
Foto: bertvthul / Pixabay

Pražský magistrát prostřednictvím své příspěvkové organizace Lesy hl. m. Prahy investoval v uplynulém roce přes 30 milionů korun pro modernizace a posílení technického vybavení pro boj proti kůrovci. Nová technika ale pomůže i v šetrnější péči o pražské parky.

Smrkových lesů v Praze není tolik, nákaza kůrovcem i tak roste

Přestože smrkové porosty jsou v pražských lesích obsaženy zhruba jen ze 6 %, tak i přes to se Praha potýká s problémy, které mají v dalších lesích po celé republice a to přemnožení kůrovce. V roce 2020 tak narostl objem těžby stromů poškozených lýkožroutem o téměř 45 %.

Aby byla péče o stromy efektivnější a šlo i rychleji odstraňovat napadené stromy, pořídily Lesy hl. m. Prahy z investičních prostředků města nové stroje.

„Za loňský rok došlo oproti roku 2019 k nárůstu objemu těžby kůrovcem poškozených či jinak nemocných stromů téměř o 45 procentních bodů. Abychom šíření kůrovce v pražských lesích a parcích co nejvíce omezili, je nezbytné neustále identifikovat nově napadené stromy a co nejrychleji je odvážet pryč. Nová technika přispěje k co možná nejrychlejší, ale zároveň šetrné asanaci napadených stromů v pražských lesích,“ říká Petr Hlubuček, náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí.

Ve vozovém parku se tak objevily dva nové traktory a tři vyvážecí vleky s hydraulickou rukou, na rychlé odstranění dřeva z lesa. To je právě v boji proti kůrovci jedno z nejefektivnějších ochranných opatření. Nově pořízenou techniku ale nevyužije město jen v boji s kůrovcem. Měla by se díky ní zlepšit i péče o zeleň v pražských parcích. Už letos se tak do prací na loukách města zapojí nový balíkovač, který bude zpracovávat seno pro lesní zookoutky.

„Výskyt kůrovce jsme zaznamenali ve všech lesních porostech, ve kterých se vyskytovaly smrky. Největší škody kůrovec způsobil v Kunratickém lese, Modřanské rokli, Hostivařském lesoparku, Kunratické bažantnici, Xaverovském háji, Divoké Šárce a v Milíčovském lese,“ komentuje výskyt kůrovce v pražských lesích Ondřej Palička, ředitel Lesů hl. m. Prahy.

„V posledních letech se snažíme výrazně pomáhat s obměnou a doplněním strojního parku Lesů hlavního města Prahy tak, aby péče o pražskou přírodu byla nejen efektivní, ale celkově také více šetrná k životnímu prostředí,“ dodává náměstek primátora Petr Hlubuček.




Štítky: Praha Lesy Kůrovec
Zdroj: MHMP