EnergoZrouti.cz

Pandemie nepomohla: globální emise oxidu uhličitého opět rychle rostou

  
Nikola Stránská
2. 3. 2021 ▪ 10:50

Emise oxidu uhličitého se podle Mezinárodní energetické agentury vrací zpět na úroveň před pandemií. Právě před tím ale agentura i OSN varovala a vyzvala státy k rychlejší práci na zelené obnově ekonomiky.

Spalování hnědého uhlí
Spalování hnědého uhlí
Foto: CapeCom / Pixabay

Snížení emisí skleníkového plynu oxidu uhličitého ke kterému došlo na začátku minulého roku v důsledku globálnímu utlumení pohybu osob a průmyslu se podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) vrací zpět do zajetých kolejí. Emise skleníkového plynu se tak na konci loňského roku dostaly na předpandemickou úroveň a opět rostou.

Státy se ke klimatu staví vlažně

Podle OSN, IEA a dalších světových organizací přitom byla a možná tedy i stále je pandemie možností, jak světové ekonomiky nastartovat k zelenému růstu a snížení emisí. Evropská unie tak spustila mnoho programů, které mají pomoci státům s podporou snižování emisí v dopravě, průmyslu i energetice. Jak se ale nyní zdá, bude to zase o něco těžší než se předpokládalo.

Při dalším zvyšování emisí totiž podle energetické agentury hrozí, že se cíle stanovené Pařížskou klimatickou úmluvou stanou pro mnoho států nedosažitelné a globální oteplování se tak stane absolutně nekontrolovatelným se všemi jeho důsledky.

„Odraz globálních emisí uhlíku na konci loňského roku je jasným varováním, že se nedělá dost pro urychlení přechodů čisté energie po celém světě. Pokud vlády nebudou postupovat rychle se správnými energetickými politikami, mohlo by to ohrozit historickou příležitost světa učinit rok 2019 definitivním vrcholem globálních emisí, “ uvedl Dr. Fatih Birol, výkonný ředitel IEA.

Právě IEA v březnu minulého roku vyzvala, aby všechny světové státy postavily čistou energii jako základ ekonomické obnovy po pandemii a došlo tak k udržitelnému obnovení. Čísla, která má IEA k dispozici ale ukazují, že její výzvy byly liché a státy se vracejí zpět k uhlíkově náročným činnostem.

IEA uvádí i spousty pozitivních zpráv

I přes to, že se v současnosti očekává další růst emisí skleníkových plynů v roce 2021, stále častěji vídáme i pozitivnější zprávy do budoucna. Ať už jde o oznámení Číny, která se chce stát do roku 2060 uhlíkově neutrální což by díky tomu, že právě v Číně vzniká až čtvrtina celosvětových emisí bylo velkým přínosem.

Stejně tak jsou pozitivní zprávy největších světových firem, které jsou silnými producenty CO2 a jejich tlaky na snižování emisí nejen svou činností ale i tlaku na své dodavatele k modernizaci.

Další pozitivní zprávou, kterou vítají všechny světové organizace zabývající se změnou klimatu je opětovné připojení Spojených států amerických k Pařížské klimatické dohodě a obecně ekologická politika administrativy prezidenta Bidena.

V květnu letošního roku chce také IEA zveřejnit svůj globální plán, jak pomoci energetickému sektoru do roku 2050 dosáhnout nulové hodnoty emisí skleníkových plynů. Právě toto by měl být další impulz k rychlému sražení emisí.




Štítky: Koronavirus v Česku Oxid uhličitý Globální oteplování
Zdroj: IEA