Německé město najme detektivy na hledání původců nelegálních skládek odpadu

  
Nikola Stránská
6. 4. 2021 ▪ 12:12

Jednomu z největších německých měst došla trpělivost s černými skládkami. Už v příštím roce tak chce najmout detektivy, kteří budou shromažďovat důkazy na usvědčení původců těchto skládek ve městě.

Černá skládka v přírodě
Černá skládka v přírodě
Foto: Michael Gaida z Pixabay

Největší město německého Saska – Lipsko stále více bojuje s odpadky, které jsou nelegálně ukládány vedle košů na recyklovaný odpad i na dalších místech. Podle serveru Bild, který informaci přinesl se počet černých skládek od roku 2015 zdvojnásobil. Pomoci by nyní mohli detektivové.

Detektivové zajistí dostatek důkazů pro správní řízení

V první polovině roku 2015 Lipsko zaznamenalo 704,7 metrů krychlových odpadů, které byly vyhozeny vedle kontejnerů na tříděný odpad. V první polovině roku 2020 pak bylo tohoto odpadu napočítáno už 1537 metrů krychlových, růst vyhozených odpadů tak razantně vzrostl.

Německému městu ale se znečišťovateli a původci černých skládek došla trpělivost a chce na jejich vyhledávání a odhalování zaměstnat takzvané environmentální detektivy. Právě ti by měli pomoci najít pachatele, kteří se odpadu takto zbavují.

Detektivové odpadové společnosti by tak měli hlavně shromažďovat důkazy k tomu, aby bylo možné zahájit proti těmto osobám či společnostem správní řízení. V něm pak může pachatel dostat pokutu až 100 tisíc eur (cca 2,6 milionu korun).

Nové zaměstnance chce úklidová společnost začít hledat v příštím roce, na začátku roku 2023 by pak měla být jejich činnost oficiálně zahájena. Podle koncepce předložené městské radě by takoví zaměstnanci měli být hned tři.

Likvidace černých skládek stojí česká města miliony

Černé skládky nejen vedle kontejnerových hnízd na tříděný odpad ale trápí nejen německé Lipsko. Podobné problémy hlásí většina českých měst, která se o nelegálních skládkách odpadu dozvídají nejčastěji od občanů.

Například České Budějovice v roce 2019 vyšla likvidace černých skládek 2,3 milionu korun. Už v září minulého roku ale byl rozpočet navýšen na 4,7 milionu korun a město tak utratilo minimálně jednou tolik za odstraňování odpadu. Ten je přitom velmi často možné zdarma odevzdat do sběrných dvorů.

To, že v případě černých skládek jde velmi často o odpady, které je možné zdarma odevzdat ukazují i statistiky iniciativy Ukliďme Česko. Dobrovolníci této iniciativy totiž mezi nelegálními odpady často nalézají třeba vysloužilé pneumatiky, které je ale možné snadno odevzdat na sběrných místech.




Štítky: Německo Odpad Recyklace
Zdroj: Bild