Němci vykupují plynové kotle, za pár měsíců už si je kvůli snižování emisí nekoupí

  
Tomáš Jelínek
9. 4. 2023 ▪ 14:28

Německé domácnosti se před přijetím nových předpisů začaly shánět po plynových kotlích, které budou brzy „zakázány“. Od ledna 2024 budou totiž muset nové topné systémy využívat alespoň 65% obnovitelných zdrojů energie, což může znamenat zásadní omezení právě pro plynové kotle.

Plynové kotle čeká od nového roku výrazné omezení, lidé tak vykupují zásoby
Plynové kotle čeká od nového roku výrazné omezení, lidé tak vykupují zásoby
Foto: Unsplash

Výrazně vyšší zájem o nákup plynového kotle v posledních týdnech evidují prodejci po celém Německu. Situace, která by se ve stále ještě doznívající energetické krizi, která zemní plyn v celé Evropské unii dramaticky prodražila, mohla zdát spíše úsměvná, ale přidělává vrásky na čele mnoha domácnostem. Většina z nich si totiž od ledna příštího roku nový plynový kotel už nejspíš nekoupí a tak mnoho z nich kupuje nový kotel preventivně.

od 1. ledna 2024 by totiž v Německu měla začít platit novinka, která stanoví, že každý nově nainstalovaný topný systém musí využívat z 65 procent obnovitelné zdroje energie. V případě kotlů využívajících topný olej nebo zemní plyn tak dojde k zásadnímu omezení. To by mělo přispět k postupnému snižování emisí skleníkových plynů, které tyto způsoby vytápění vytvářejí.

Novinka pak oproti tomu zásadně podpoří instalaci tepelných čerpadel, elektrických kotlů či rozšíří množství domácností, jež se připojí na tepelnou síť produkující teplo například z tepláren či spaloven. Němci ovšem v některých případech budou moci využít i plynový kotel, ale to pouze v případech, kdy bude fungovat jako takzvané hybridní vytápění. V těchto případech se pak mimo plynového kotle využívá pro ohřev teplé užitkové vody či vytápění i další technologie, jako je například zmiňované tepelné čerpadlo.

Úprava, která by se měla týkat většiny domácností v Německu s výjimkou těch, kde je vlastníkem domácnosti osoba starší 80 let, tak výrazně zvyšuje poptávku po nových plynových kotlích už v současnosti. Mnoho vlastníků si totiž chce v případě, kdy využívá starší plynový kotel, zajistit možnost využívání zemního plynu i v případě poruchy současného zařízení.

Spoustě domácností navíc využívání plynového kotle pro vytápění a ohřev vody vyjde cenově stále dramaticky levněji, alespoň co se pořizovacích nákladů týče. Pořízení plynového kotle je totiž stále otázkou několika desítek tisíc korun, oproti tomu tepelné čerpadlo může domácnost vyjít i na stovky tisíc korun.

Přibližující se termín „zákaz“ nových plynových kotlů v Německu tak poptávku po plynových kotlích ještě dramaticky zvýší, což by se mohlo projevit i na jejich dostupnosti a ceně.




Štítky: Německo Plyn Plynové kotle Ekologie Vytápění Energiewende