EnergoZrouti.cz

Miliardář Tykač získá elektrárnu Počerady o tři roky dříve oproti plánu

  
Nikola Stránská
23. 10. 2020 ▪ 09:57

ČEZ se dohodl s Vršanskou uhelnou patřící do skupiny Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače na dřívějším převodu uhelné elektrárny Počerady. Ta je označována jako největší znečišťovatel ovzduší v ČR.

Elektrárna Počerady
Elektrárna Počerady

Tuzemský energetický gigant ČEZ se dohodl na dřívějším odkupu elektrárny Počerady společností Vršanská uhelná patřící do skupiny Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače. Podle dřívější dohody mělo k prodeji dojít až k 2. 1. 2024, firmy se ale dohodly, že k převodu dojde dříve.

Prodej urychlil příchod nových emisních norem od příštího roku

Důvodem by podle všeho měly být nové emisní normy Evropské unie, které budou platit od poloviny příštího roku. Ty budou na straně nového provozovatele elektrárny vyžadovat významné investice do modernizace technologií a snižování emisí. Velké investice tak již nebude financovat ČEZ ale uhradí je nový majitel.


Ten se zároveň dohodl se současným vlastníkem na zvýšení dohodnuté ceny o půl miliardy oproti dvou miliardám domluveným při převodu v roce 2024. Smlouva o převodu nejstarší uhelné elektrárny v ČR byla společnostmi podepsána už v roce 2013.

Počerady patří mezi nejčastěji kritizovanou tuzemskou elektrárnu

Proti dalšímu provozu uhelné elektrárny Počerady se dlouhodobě staví ekologické organizace jako Greenpeace či Hnutí DUHA. Ty elektrárně vyčítají její velký vliv na znečištění ovzduší. Podle organizací jde navíc i o největší zdroj znečištění v České republice. Právě to, že jde o nejstarší uhelnou elektrárnu v ČR má podle ekologů i velký vliv na její efektivitu, která je prý pouze třetinová oproti moderním zdrojům.


Aktivisté z několika skupin také nedávno obsadili uhelný lom Vršany, který je hlavním dodavatelem uhlí do elektrárny Počerady. V rámci akce „Konec uhlí #teď“ chtěli poukázat na poškozování životního prostředí těžbou uhlí a jeho následným spalováním.


V ČR by přitom mělo v následujících desetiletích dojít k úplnému ukončení těžby uhlí, datum ukončení by měla stanovit Uhelná komise, přičemž se jako nejpravděpodob­nější jeví roky 2033, 2038 i 2043. Podle ekologických aktivistů ale do této doby bude těžba uhlí ukončena i přirozeným způsobem jelikož se energetickým a těžařským firmám další těžba nevyplatí.




Zdroj: ČEZ