EnergoZrouti.cz

Konec fotovoltaického boomu? Aktuální data ukazují přesný opak

  
Markéta Bártová
25. 7. 2023 ▪ 14:19

Konec fotovoltaického boomu se podle aktuálních dat z programu Nová zelená úsporám, který na ně domácnostem poskytuje dotace nekoná. Zájem o nové instalace tak nepolevil. Další rozvoj fotovoltaiky se navíc očekává s instalací elektráren na střechách bytových domů, ty ale brzdí úřady.

Aktuální data ukazují na silnou poptávku po fotovoltaice, v případě bytových domů ji ale brzdí úřady
Aktuální data ukazují na silnou poptávku po fotovoltaice, v případě bytových domů ji ale brzdí úřady
Foto: Unsplash+

„Ti co měli přijít, nepřišli“. Možná právě tak by se dala označit ještě před několika měsíci dramatická situace na trhu s fotovoltaikou, která podle odhadů měla skončit prudkým poklesem zájmu o ni. Po tom, co v médiích proběhly zprávy o krachu Energetického holdingu Malina (známého jako Malina Group) očekávalo velké množství laiků i odborníků velký propad čísel většiny dodavatelů fotovoltaiky. Situace ja ale nyní přesně opačná.

Hektický zájem o fotovoltaiku, který v Česku provázel nejsilnější období energetické krize sice už pominul, prudký propad poptávky ale nepřišel. Domácnosti, firmy i úřady totiž v provozu vlastní fotovoltaiky po zkušenostech s děním na energetickém trhu nadále vidí jednu z možností, jak si zajistit dostatečné množství energie, aniž by se s příchodem dalších výkyvů cen energií musely smířit s tučnými fakturami od svých dodavatelů.

Fotovoltaických elektráren tak nyní rychle přibývá jak na střechách rodinných domů, tak i firem a úřadů. Ty mimo možnosti snížit v budoucnu výdaje spojené s energiemi vidí i nutnost tohoto řešení pro plnění ekologických cílů Evropské unie. Ač totiž chceme nebo ne, obnovitelné zdroje budou v energetice příštích let mít stále větší slovo.

Zpět ale k rostoucímu zájmu domácností o fotovoltaické systémy. Zájem o ně se podle aktuálních dat Státního fondu životního prostředí, který má na starost program Nová zelená úsporám, zvýšil rekordně. Podle aktuálních dat se tak v prvním pololetí zájem o fotovoltaické a fototermické systémy zvýšil na více než dvojnásobek (+109 % dle dopočtu Komory obnovitelných zdrojů energie).

„Aby si zákazníci dokázali správně vybrat dodavatele a technologii, připravili jsme spolu s našimi členy spotřebitelská desatera. Jsou dostupná na webu Ministerstva průmyslu a obchodu EnergieZaMene.cz. Přespříští týden zveřejníme další nová desatera – tentokrát pro fototermiku a kachlová kamna,” uvedl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Zájem o služby dodavatelů fotovoltaiky potvrzuje i Michal Štrympl ze srovnávače dodavatelů fotovoltaiky Voltaico.cz: „Podle našich dat došlo k největšímu propadu zájmu o vyhledání dodavatele fotovoltaiky v dubnu a květnu. V červnu už ale zákazníci nové dodavatele vyhledávali standardním způsobem a dokonce jsme zaznamenali nárůst nových poptávek o více jak 48 %. Problémy společnosti Malina Group tak naštěstí neovlivnily pohled zájemců o fotovoltaiku na celý trh,“ uvedl Štrympl.

Rychlejšímu tempu přibývání fotovoltaických panelů na střechách domů ale podle předsedy Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleše Hradeckého překáží hlavně nejednotnost stavebních úřadů v případě bytových domů. Přestože tak v lednu došlo k úpravě legislativy, která zjednodušila administrativu ohledně sdílení elektřiny v bytových domech, stavební úřady rychlejší rozvoj nadále brzdí. „Úředníci na stavebních úřadech nevědí, jak se k novým pravidlům postavit,” dodal Hradecký.




Štítky: Fotovoltaika Elektřina Obnovitelné zdroje Fotovoltaické elektrárny Solární elektrárny Nová zelená úsporám Dotace