EnergoZrouti.cz

Klimatické cíle se nedaří plnit, na podporu fosilních paliv stále míří stovky miliard dolarů

  
Tomáš Jelínek
9. 9. 2023 ▪ 09:43

Přechod od fosilních paliv se stále nedaří tak, jak bylo stanoveno v rámci Pařížské klimatické dohody. Země tak budou řešit co s tím, paradoxně v jedné ze zemí nejvíce závislých na exportu ropy.

Stanovené cíle neplníme, zní z OSN
Stanovené cíle neplníme, zní z OSN
Foto: Tobias Rademacher on Unsplash

Cíle stanovené v rámci Pařížské klimatické dohody se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) stále nedaří plnit. Ačkoliv si většina politických uskupení napříč světem v roce 2015 stanovila, že je třeba začít proti změně klimatu výrazně přitvrdit a rychle přejít na obnovitelné zdroje, realita je jiná.

Podle zprávy OSN, která se zabývá právě pokrokem v rámci stanovených cílů je svět v současné době výrazně mimo kurz, který by měl oteplování klimatu zabránit. Omezení globálního oteplování nad 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni v polovině 19. století je tak stále mimo dosah.

Aby bylo dosaženo stanovených cílů, měl by vrchol emisí skleníkových plynů dosáhnout svého vrcholu do roku 2025 a následně začít prudce klesat. Současný vývoj ale nasvědčuje tomu, že se tak nejspíše nestane.

Už za dva měsíce by tak měli zástupci světových států jednat v rámci COP28 (Konference OSN o změně klimatu) o tom, jak globální ekonomiku rychleji očistit od fosilních paliv. Konference se bude příhodně konat v Dubaji, která patří mezi země závislé na vývozu fosilních paliv v čele s ropou.

Právě ropné společnosti v mnoha případech vlastněné přímo státem jsou velmi často ekologickými aktivisty označovány jako brzdy přechodu od fosilních paliv. Silný lobbing těchto firem totiž stále podporuje těžbu i nalézání nových ložisek pro těžbu.

„Země by se měly (na COP28, pozn. red.) nově zavázat k rozšíření obnovitelné energie při postupném vyřazování fosilních paliv a k transformaci finančního systému tak, aby bylo dost peněz na řádné financování opatření v oblasti klimatu, a k výraznému posílení podpory zemím, které nesou hlavní tíhu klimatických katastrof,“ uvedl Tom Evans, poradce pro klimatickou diplomacii think-tanku E3G.




Štítky: Klima Pařížská klimatická dohoda COP Změna klimatu Klimatická krize Fosilní paliva Obnovitelné zdroje