EnergoZrouti.cz

Chtěli ušetřit, nyní se bojí o své statisícové zálohy za fotovoltaiku. Zakázky dokončíme, slibuje nyní firma

  
Lenka Nováková
7. 4. 2023 ▪ 10:20

Ačkoliv mnoho zákazníků, kteří si zaplatili fotovoltaiku od jednoho z největších tuzemských dodavatelů už mělo mít funkční celou elektrárnu před několika měsíci, dosud stále část z nich neviděla jediný panel. Firma ale slibuje, instalace budou.

Mnoho zákazníků už mělo mít funkční elektrárnu, ještě ale neviděli ani jediný zaplacený panel
Mnoho zákazníků už mělo mít funkční elektrárnu, ještě ale neviděli ani jediný zaplacený panel
Foto: Unsplash

V minulých týdnech zavládla na tuzemském trhu s dodavateli fotovoltaiky velká panika. Mnoho klientů, kteří si ji objednali u jednoho z největších tuzemských dodavatelů fotovoltaiky, alespoň co se do marketingu týče se totiž po zprávách, že je firma ve velkých problémech začalo obávat, že úplně přijdou o své peníze. Firma se ale nyní po dlouhé odmlce ozvala. Pracuje na změně ve struktuře a jedná s několika investory, kteří by měli pomoci ji finančně stabilizovat. Klientům pak zasílá jasný vzkaz: instalace budou. Pro mnoho klientů, kterým měla fotovoltaika právě od této firmy přinést úspory v energetické krizi ale vyjádření stále klid nepřináší.

Malina Group, jedna z předních instalatérských firem v oblasti fotovoltaiky v Česku, oznámil, že pracuje na změnách ve své struktuře a jedná s několika investory o vstupu do firmy. Tento krok má za cíl vyřešit problémy se zpožďováním zakázek a zajistit instalace fotovoltaických elektráren pro všechny zákazníky společnosti.

Majitel Energetického Holdingu Malina, Cyril Regner, uvedl: „Malina nekončí, každý den pracujeme na tom, aby se povedlo firmu stabilizovat. Ve spolupráci s odborníky připravujeme zásadní změny v organizaci společnosti. Chci, aby firma splnila všechny své závazky a nainstalovala fotovoltaické elektrárny všem zákazníkům. Proto věnujeme všechny své síly těmto změnám.“

Společnost se potýká s problémy s kapacitami montážních part, prodleními v revizích hotových elektráren a nedostatkem drobných elektrických dílů. Nicméně, firma se snaží tyto problémy řešit a do konce dubna chce představit zásadní změny ve svém fungování tak, aby splnila všechny závazky vůči svým zákazníkům a podpořila instalace fotovoltaických elektráren.

Energetický Holding Malina má momentálně podle své tiskové zprávy přes tisíc zakázek v různých stádiích rozpracování a jedná s několika investory o vstupu do firmy. Předseda představenstva společnosti Jan Urban řekl: „Zásadně jsme omezili všechny aktivity, které neslouží k dokončování instalací. Zastavili jsme nabírání nových zakázek, máme zde stop stav. Zaměstnance a všechny naše síly jsme přesunuli do regionů a do realizačního centra v pražských Malešicích. Naši manažeři vyrazili do terénu, každá ruka se počítá.“

Přestože firma čelí problémům, věří že postupnými změnami dokáže zvýšit své montážní frekvence a kapacity a dodat fotovoltaické elektrárny všem svým zákazníkům. Ti si přitom na problémy firmy ve velkém stěžují na mnoha internetových fórech, na Facebooku. Mnoho zákazníků si stěžuje, že firma ani přes urgence nenamontovala fotovoltaiku a ani nevrátila zaplacenou zálohu. Ti „šťastnější“ zákazníci, kterým firma instalaci provedla ale ani tak většinou nejsou spokojeni. „Katastrofa v komunikaci, organizaci práce, neschopnost dokončit elektroinstalací a připojení FVE ke zdroji, revize nikdy neprojde na první dobrou. Vždy spoustu chyb.“ uvedl jeden ze zákazníků firmy na srovnávači Voltaico.cz.




Štítky: Malina Group Fotovoltaika Energetický holding Malina Solární elektrárny Fotovoltaický boom Elektřina Energetika