EnergoZrouti.cz

Přijde velký pád? Mnoha zájemcům o fotovoltaiku hrozí, že přijdou o statisíce

  
Tomáš Jelínek
2. 4. 2023 ▪ 14:18

Fotovoltaický boom, který odstartoval s příchodem energetické krize by mohl skončit stejně rychle jako začal. Už nyní to vypadá, že někteří dodavatelé fotovoltaických elektráren nepřežijí letošní rok. Mnoho zájemců o fotovoltaiku by pak mohlo přijít i o stovky tisíc korun ze zaplacených záloh.

Blíží se krach velkých energetických firem?
Blíží se krach velkých energetických firem?
Foto: Unsplash

Desítky tisíc nových instalací fotovoltaických elektráren se v posledních měsících staly východiskem z energetické krize pro některé tuzemské domácnosti i firmy. V návaznosti na velkou poptávku tak na trhu rychle vzniklo i velké množství dodavatelů fotovoltaiky, jejichž zakladatelé se před začátkem fotovoltaického boomu věnovali i úplně jiným činnostem. Po uklidnění cen ale přišlo i zpomalení zájmu o fotovoltaiky, a to už nese první výsledky v podobě problémů dodavatelů fotovoltaik.

Ještě před několika měsíci by si téměř nikdo nemyslel, že by tuzemský trh mohl následovat ten polský, kde došlo v relativně krátké době ke krachu mnoha velkých montážních firem. Jejich zákazníci tak přišli o záruku a někdy i o finance, které firmám poskytli na zálohách.

Pokles cen elektřiny u většiny tuzemských dodavatelů ale poptávku po fotovoltaických elektrárnách vrátil do starých kolejích. Zájem o fotovoltaiky sice nadále zůstává, není ale už tak silný a právě to může být pro mnohé firmy problém.

Jednou z nich by podle zpráv Hospodářských novin mohla být i společnost Cyrila Regnera – Energetický Holding Malina a.s.. Ta se i přes svou krátkou historii (založena byla v červnu 2021) rychle dostala do povědomí mnoha zájemců o fotovoltaiku i díky všudypřítomné reklamě. Právě rychlý start ale může být nyní pro firmu i osudný.

Jak ukazují recenze firmy známé také jako Malina Group na srovnávači fotovoltaik Voltaico.cz, ale i na dalších serverech jako Firmy.cz nebo hodnocení ve vyhledávači Google, zákazníci mají problémy s firmou již delší dobu. Firma podle některých zákazníků ani několik měsíců po době, kdy měla být fotovoltaika dodána, zakázku nedokončila a v mnoha případech se navíc zákazníkům nedaří s firmou spojit.

Chybí součástky i montážníci, to by mohlo některé firmy dostat na kolena , ...

„Totální nedodržení termínu, ani půl roku poté, co měla být zakázka dokončena nemáme na střeše jediný panel. Do firmy se nedá dovolat, na písemné výzvy nikdo nereaguje,“ uvádí jeden ze zákazníků na serveru Voltaico.cz a další zákazníci tyto problémy většinou potvrzují.

Podle zákulisních informací, které se šíří mezi zákazníky ale i dřívějšími zaměstnanci firmy by nyní společnost měla být na prodej, na což poukazují i Hospodářské noviny. Před několika dny také ve firmě proběhla změna v dozorčí radě a představenstvu fir­my.

Hlavním problémem, který Malinu přivedl do problémů by podle některých názorů mohl být fakt, že firma přijala velké množství nových zakázek. Přes to, že materiál na jejich realizaci má na skladech, nemá dostatečné množství montážních kapacit. Právě montážní dělníci stejně jako revizní technici jsou totiž nyní na trhu s fotovoltaickými elektrárnami velmi „nedostatkovým zbožím“.

Po překotném růstu trhu s fotovoltaikou, který nyní očekává drobné ochlazení a přeliv poptávky od domácností spíše k firmám a veřejné správě se tak nejspíše do problémů dostanou i některé další firmy. To, zda se tuzemský trh dostane na stejnou cestu jako ten polský ale ukážou až následující měsíce. V případě, kdy se trh dostane do stejných potíží jako tomu bylo u našich sousedů, dá se očekávat, že tím vznikne „rána“ pro mnoho domácností, které přijdou v lepším případě o servis na hotovou fotovoltaiku. V tom horším pak o své v některých případech i statisícové uhrazené zálohy na instalaci, která ale ještě ani nezačala.




Štítky: Fotovoltaika Obnovitelné zdroje Malina Group Energetický holing Malina