EnergoZrouti.cz

Vědci objevili první korálový útes po 120 letech, je vyšší jak Eiffelova věž

  
Tomáš Jelínek
27. 10. 2020 ▪ 10:02

Australští vědci z organizace Schmidt Ocean Institute založeného bývalým ředitelem společnosti Google mají na svém kontě překvapivý objev. Při průzkumu Velkého bariérového útesu totiž našli prozatím neobjevený korálový útes vyšší než Empire State Building.

Loď Falcor při průzkumu oblasti
Loď Falcor při průzkumu oblasti
Foto: Schmidt Ocean Institute

Australští vědci z organizace Schmidt Ocean Institute založeným v roce 2009 Ericem Schmidtem, bývalým generálním ředitelem společnosti Google, mají za sebou velkolepý objev. Ve Velkém bariérovém útesu na pobřeží Austrálie se jim totiž podařilo najít nový korálový útes.

Nový objev ukazuje, jak malá část oceánu je stále prozkoumána

Nově objevený korálový útes je mimořádný hned ve dvou oblastech. Je totiž prvním objeveným korálovým útesem za více jak 120 let, kdy vědci v mořích pátrají a zároveň je také překvapující svou výškou. Nově objevený útes je se svými pěti sty metry vyšší jak legendární Empire State Building, věž v Sydney či Eiffelova věž.


Nový objev tak ukazuje, jak málo jsou lidstvem prozkoumány oblasti v oceánech, které jsou stále velmi opomíjeny například oproti průzkumu vesmíru. Vědci očekávají, že v mořských vodách se navíc stále ukrývá obrovské množství objevů, která nám v současném tempu ještě dlouho zůstanou utajena.


Korálový útes objevili vědci na palubě výzkumné lodi Falkor, patřící právě institutu Erica Schmidta poprvé 20. října při podvodním mapování severního mořského dna Velkého bariérového útesu. Tým vědců pod vedením Dr. Robina Beamana z univerzity Jamese Cooka v Austrálii následně provedl 25. října ponor za pomocí robota SuBastian, přičemž záznam byl živě streamován na serveru YouTube.


Objev nového korálového útesu

Vědcům pomáhají s průzkumem nové technologie

Objevený korálový útes má základnu širokou až 1,5 kilometru a poté stoupá do výšky až 500 metrů. Jeho vrchol je následně velmi nízko pod mořskou hladinou a to zhruba pouhých 40 metrů. Nově objevený útes se tak zařadí mezi sedm dalších vysokých útesů v této oblasti, které vědci zmapovali od konce 18. století.


S mapováním tohoto a dalších nových objevů čekajících na dně moří ve velkém pomáhají nové technologie, mezi které patří i 3D skenování. Právě díky tomu mohou vědci snadno hledat útvary, které se nějakým způsobem odlišují od okolního prostředí a najít tak například tento nový korálový útes.


Loď a vědci, kteří se na ní nacházejí mají v plánu mapovat severní část Velkého bariérového útesu až do 17. listopadu v rámci dvanácti měsíční mise Schmidt Ocean Institute. Mapy, které vědci vytvoří mají následně sloužit i australskému programu mapování mořského dna AusSeabed.




Zdroj: Schmidt Ocean Institute