Arktický mořský led by mohl podle vědců do roku 2035 úplně zmizet

  
Martin Bárta
11. 8. 2020 ▪ 07:43

Podle studie vědců zveřejněné v odborném časopise Nature Climate Change by mohl do roku 2035 zmizet veškerý arktický mořský led.

Antarktický mořský led
Antarktický mořský led
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Podle britských vědců z British Antarctic Survey a jejich poslední studie zveřejněné v odborném časopise Nature Climate Change by do roku 2035 mohla Arktida v létě přijít o všechen mořský led. Vědci tuto budoucnost pomohl odhalit model, který studoval teplé období před 127 000 lety.

Na studii se mimo zmíněných vědců podíleli i vědci z Met Office a University of Cambridge. Ti k nové předpovědi použili počítačový model vyvinutý Hadleyovým centrem, který studuje vysoké teploty v posledním interglaciálním období asi před 127 000 lety.

Při porovnání vědci zjistili jisté podobnosti se současným obdobím a předpokládají tak rychlejší ohřívání oceánu a ledu, který absorbuje větší množství slunečního záření.

Při dalších simulacích díky tomu vědci odhalili, že do roku 2035 by díky intenzivnímu jarnímu a letnímu slunečnímu svitu mohlo být vytvořeno velké množství „rybníků“ jež napomáhají v tání mořského ledu a ten by se tak mohl do zmíněného roku úplně vytratit.




Zdroj: British Antarctic Survey