EnergoZrouti.cz

Zemní plyn to má spočítané. Otázkou zůstává, čím ho nahradit

  
Lenka Nováková
30. 11. 2021 ▪ 15:32

Ač chceme nebo ne, zemní plyn to má nejspíš spočítané kvůli velkým cenovým výkyvům i závislosti na Rusku. Čím ho ale můžeme do budoucna nahradit, tak abychom nevytvořili další problém?

Zemní plyn v domácnostech
Zemní plyn v domácnostech
Foto: Sergey Gorbachev z Pixabay

Když se řekne zemní plyn, velká část lidí si ho představí jako zdroj energie, který nabízí mnohem ekologičtější využití oproti spalování uhlí či benzínu. Spoustu domácností a firem na něj tak do budoucna spoléhá jako na hlavní zdroj energie, který bude sloužit jak pro vytápění tak i výrobu elektrické energie. Ostatně právě výroba elektrické energie s plynem počítá jako s hlavní náhradou za „končící“ uhlí a to i přes to, že zemní plyn do budoucna zrovna světlé zítřky nečekají.

Přechod na plyn může být pro Evropu strategicky nebezpečný

Tlak na nízké či nejlépe nulové emise se tak stále více projevuje jak v prodeji vozidel a přechodu na elektrický pohon, tak i ve výměně výrobníků tepla a mnoha dalších segmentech života. Ve výrobě energie by tak zemní plyn měl nahradit špinavé uhlí, s kterým se již v následujících desetiletích nepočítá. Jak ale varují ekologové, plyn nebude řešením klimatických potíží a bude maximálně využit v mezidobí.

Ačkoliv při spalování plynu nejsou emise tak viditelné jako při spalování uhlí, přesto k nim dochází. Plynové kotle ale i plynové elektrárny tak dále spalují fosilní palivo, které podporuje další růst skleníkových plynů v atmosféře. Problém s plynem ale nejsou jen jeho emise, ale i stabilita dodávek.

Jak je totiž vidět v posledních měsících, celá Evropa je ve velkém závislá na dodávkách zemního plynu z Ruska. To by nemusel být až takový problém, pokud by Rusko bylo spolehlivým partnerem u kterého se Evropská unie nemusí obávat problémů. Už minulé roky ale ukazují, že právě plyn se může stát cenným žolíkem ve hře Ruska. Východní velmoc si tak může snadno díky závislosti Evropy na zemním plynu dodávaném plynovodem Nord Stream diktovat podmínky v politických záležitostech, čímž se starý kontinent dostává do role rukojmího.

Stále častěji se tak objevují ohlasy, že by Evropská unie měla hledat jiné alternativy jak pro výrobu elektrické energie, tak i vytápění domácností. Tuto energii by mělo přinést rozšíření vodíkové infrastruktury ale také větší míra využití elektrických tepelných čerpadel, která by měla nahradit domácí plynové kotle, ale i plynové kotelny ve větších budovách.

Až čas ukáže, jak trh zareaguje a jakým směrem se celá situace bude ubírat. Jasné ale je, že Evropa by neměla dál podporovat zvyšování závislosti na jiné velmoci.




Štítky: Energie Plyn Elektřina Rusko Německo Emise
Zdroj: RED