EnergoZrouti.cz

Zákazy plynových kotlů přijdou už brzy, čeká je stejný osud jako uhlí

  
Tomáš Jelínek
23. 1. 2024 ▪ 14:30

Zákaz plynových kotlů by měl začít platit už za několik let. Nové plynové kotle totiž budou muset splňovat účinnost minimálně 115 %, kterou stanovila Evropská unie. Právě to je ale u těchto zařízení nereálné, a tak je podle Oty Hanuse čeká stejný osud jako kotle na uhlí.

Plynové kotle čeká již brzy zákaz
Plynové kotle čeká již brzy zákaz
Foto: Martin Bárta / DALL.E

Ačkoliv je zemní plyn velmi pohodlným a poměrně i ekologickým zdrojem energie, diskuze o jeho omezení pokračují. Není to jen jeho vlivem na klima, ale hlavně současnými geopolitickými událostmi počínaje invazí Ruska na Ukrajinu. Je proto velmi pravděpodobné, že plynové kotle čeká podobný osud jako kotle na uhlí, tedy omezení jejich prodeje, a to už poměrně brzy.

Zdroje tepla v domácnostech by už velmi brzy měly začít splňovat účinnost minimálně 115 %, kterou určila Evropská unie. Takové úpravě už ale i přes svou jinak velmi velkou účinnost nemohou vyhovět ani ty nejmodernější kondenzační kotle na zemní plyn. Řešení tak zůstává velmi málo a jedním z nich jsou tepelná čerpadla.

Naši závislost na zemním plynu nedávno ukázala masivní energetická krize vyvolaná Ruskou invazí. Právě ta tak politickým představitelům většiny států EU i samotné Evropské komisi ukázala, že zemní plyn, jehož hlavním dodavatelem bylo ještě před několika měsíci Rusko a který měl být hlavní „zbraní“ v přechodu na nulové emise, není nejlepší volbou. Vysoké ceny a EU jako rukojmí by totiž v plánu na odchod od emisně náročných zdrojů a využití zemního plynu v mezičase mezi rozšířením obnovitelných zdrojů nebylo ekonomicky ani politicky bezpečnou volbou.

Tyto změny, které nyní probíhají v celé Evropské unii a České republice se také nevyhnou, ukončí prodej běžných plynových kotlů už během pár let. „Evropská unie plánuje zákaz uvádět na trh samostatné plynové kotle, elektrokotle a kotle na kapalná paliva. Povoleny budou jen zdroje tepla se sezónní účinností 115 procent. Té mohou dosáhnout pouze nově definovaná hybridní zařízení, tedy třeba kompaktní sestava elektrokotle a tepelného čerpadla,“ říká Oto Hanus, technický ředitel společnosti Acond.

Omezení na plynové zdroje by přitom měla začít platit už velmi brzy. Zákaz uvádět na trh plynové kotle by totiž měl začít platit už od 1. září 2029. Po tomto datu by si tak domácnosti mohly pořídit už jen kotel, který bude definován právě jako hybridní, tedy například kombinací tepelného čerpadla a elektrokotle.

Plynové kotle tak zřejmě potká stejný osud jako kotle na uhlí. To znamená postupný odklon od nich a přechod domácností k novým technologiím vytápění. Staré kotle na uhlí 1. a 2. emisní třídy už nebude možné od září 2024 používat a od ledna už bude možné koupit pouze nízkoemisní kotle na tuhá paliva.

Přestože odborníci snahy Evropské unie, které by měly pomoci splnit emisní cíle, kritizují a poukazují na velkou finanční zátěž pro domácnosti, investici je dobré provést možná co nejdříve. Tepelná čerpadla, ač představují velkou položku v rozpočtu domácnosti a jejich pořízení může vyjít i na stovky tisíc korun, dokáží zajistit nižší spotřebu energie. „Obecně platí, že tepelné čerpadlo má třísetprocentní až pětisetprocentní účinnost. To znamená, že z jedné kilowatthodiny elektřiny vyrobí minimálně tři kilowatthodiny tepla,“ uvádí Hanus. Právě nižší cena za provoz zařízení pak může zajistit jeho kratší návratnost.




Štítky: Plynové kotle Plyn Vytápění Zákaz plynových kotlů Omezení plynových kotlů Uhlí Kotel na uhlí Energie Energetika Fosilní paliva
Zdroj: Oto Hanus, Acond