Vídeň připravila mobilní aplikaci pro ochlazení v horkých dnech

  
Martin Bárta
9. 8. 2020 ▪ 14:29

Vídeň se v posledních letech zaměřila na klima v centru města a postavila tak velké množství mlhovačů, fontán, parků a speciálních „cool ulic“. Nyní nabídla i aplikaci pro jejich vyhledávání.

Voda z fontány
Voda z fontány
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Vídeň dlouhodobě pracuje na zpříjemnění klima ve městě pro své obyvatele během parných letních dnů. Poslední roky jsou totiž ve městech pro obyvatele čím dál tím hůře snášeny díky obrovským vedrům, které ve městech vytvářejí takzvané tepelné ostrovy.

Vídeň se tak před nějakou dobou pustila do plánu tyto vedra zmírnit a umožnit obyvatelům v centru lepší „přežití“ horkých dnů. Její poslední novinkou tak byly „cool“ uličky, které nabízejí jak stinné místo pod stromy, možnost posezení na připravených židlích ale hlavně i rozprašovače vody, které místu dodávají příjemnější klima a zároveň snižují prašnost.

Město se nyní rozhodlo nabídnout obyvatelům ale i turistům ještě lepší přehled o možnostech ochlazení ve městě a vytvořilo tak novou mobilní aplikaci s názvem „Cooles Wien“ (Google Play, Apple App Store), která je k dispozici na Apple Store i Google Play.

Nová aplikace nabídne mapu s předpovědí počasí, informacemi o možnostech ochlazení ve městě ale hlavně mapu která pomůže najít jednu z 175 mlhových sprch, 1 000 vodních fontán, 22 „cool“ uliček nebo některý z tisícovky parků.

Tepelných ostrovů ve městech přibývá

Takzvané městské tepelné ostrovy jsou čím dál tím větším problémem a to hlavně v letních měsících. Tento problém způsobený hustou zástavbou je tak nejvíce znatelný právě v centrech, kde je nízký podíl vegetace oproti asfaltovým a betonovým plochám.


Beton, asfalt a další prvky kterými je město zastavěné totiž nemají možnost jako rostliny, přijímané sluneční záření zpracovat a přeměnit na energii. Proto je toto záření absorbováno a zvyšuje tak teplotu celého svého okolí. S rostoucí zástavbou tak těchto tepelných ostrovů přibývá a klima může být ve městě horší díky rostoucí teplotě, ta je v těchto případech až o několik stupňů vyšší než při dostatečném množství zeleně.




Zdroj: Wien