EnergoZrouti.cz

Velký fotovoltaický podvod? Někteří zájemci o fotovoltaiku své peníze už možná nikdy neuvidí

  
Tomáš Jelínek
27. 4. 2023 ▪ 16:07

Plánovali velké úspory díky nové fotovoltaice. Své peníze už ale možná nikdy neuvidí. Přesně takové jsou obavy mnoha zákazníků velkého dodavatele fotovoltaiky. Jeho účty už minulý měsíc obstavila policie, firma totiž vybrala zálohy za více jak miliardu korun. Samotných instalací ale provedla jen malou část.

Velký fotovoltaický podvod? Policie zajistila firmě účet
Velký fotovoltaický podvod? Policie zajistila firmě účet
Foto: Unsplash

Statisícové zálohy, které někteří zájemci o fotovoltaiku v minulých měsících a letech svěřili jedné z dříve nejnadějnějších energetických firem v Česku možná někteří z nich už nikdy neuvidí. Energetickému Holdingu Malina (Malina Group), kterýž se už v minulých měsících začal potýkat s velkými problémy totiž podle současných zpráv Policie ČR obstavila bankovní účet.

Do situace, která pro mnoho domácností místo energetických úspor pramenících z nové fotovoltaické elektrárny pořízené v době energetické krize přinesla spíše mnoho černých myšlenek se nyní zapojili i Piráti. Podle jejich tiskové zprávy firma vybrala zálohy za více jak miliardu korun. Většina zákazníků svou fotovoltaiku ale nikdy neviděla.

Podle zpráv serveru Seznam Zprávy nyní navíc na konci března policie zablokovala finanční prostředky na účtu firmy v celkové výši 528 004 Kč. Firma tak nemůže s těmito prostředky ani s dalšími prostředky, které na účet přijdou dále disponovat.

Ačkoliv jde o předběžné opatření, které nijak neukazuje na to jestli šlo o podvod na zákazníky či nikoliv, ukazuje zásah policie s jakými problémy se firma potýká. Potíže, o kterých informovala v posledních týdnech většina tuzemských médií navíc potvrzují i recenze samotných zákazníků, ti na serveru Voltaico.cz, který se zabývá srovnáváním dodavatelů fotovoltaických řešení pod firmou Malina Group nadále přidávají negativní recenze.

„Smlouva podepsána v polovině února 2022 a obratem uhrazena záloha. Ubezpečení OZ o spuštění v létě 2022. Do dnešního dne 3.3.2023 elektrárna nefunguje. Na e- maily nikdo neodpovídá, OZ u firmy už nepracuje a na telefonní linku volám každých 14 dní a jen slibují a prý ať vydržím,“ uvádí jedna z posledních recenzí na srovnávači Voltaico.

Potíže velkého dodavatele fotovoltaiky jsou ale nyní problémem pro celý trh fotovoltaických dodavatelů. Těm sice v posledních měsících klesl počet zakázek hlavně z důvodu klesajících cen elektřiny, které boom zájmu o fotovoltaiky v minulých měsících vyvolal. Často zveřejňované negativní zprávy o firmě Malina ale vrhají špatné světlo i na další dodavatele, lidé se totiž jednoduše bojí o své finance, které se v případě solárních panelů na střechách domů pohybují v řádech statisíců korun.

Firma navíc není z velkých hráčů na trhu jediná, která má potíže se zvládáním zakázek. Stále častěji se mezi negativními recenzemi zákazníků objevuje i společnost Schlieger, která se zabývá instalací fotovoltaik nebo tepelných čerpadel. Nespokojení zákazníci už dokonce na Facebooku založili skupinu, kde si vyměňují zkušenosti s firmou – ty přitom nebývají nijak pozitivní.




Štítky: Fotovoltaika Malina Group Energetika Elektřina Solární panely Fotovoltaický boom Policie Piráti