EnergoZrouti.cz

V Irsku uvedli do provozu obří bateriové úložiště. Má vyrovnat kolísání sítě kvůli obnovitelným zdrojům

  
Martin Bárta
6. 6. 2022 ▪ 13:24

Německá RWE uvedla v Irsku do provozu své druhé největší bateriové úložiště. To by mělo pomoci vyrovnávat špičky v distribuční síti a pokrývat poptávku v době, kdy ji není z obnovitelných zdrojů dostatek.

Bateriové úložiště v Lisdrumu
Bateriové úložiště v Lisdrumu
Foto: RWE

Německá RWE uvedla v Irsku do provozu nové bateriové úložiště. To by mělo pomoci zajistit dostatečnou stabilitu přenosové sítě, ke které v souvislosti s přechodem na obnovitelné zdroje může docházet. Nové bateriové úložiště má výkon 60 megawatt, celkem vyšlo na více jak 600 milionů korun.

Zařízení umístěné v Lisdrumdoagh by mělo sloužit hlavně k pokrývání výpadků elektřiny a udržení stability distribuční sítě, která stejně jako v dalších zemích bude čelit výzvám spojeným s přechodem na obnovitelné zdroje energie. Toto i další zařízení by také měly vykrýt poptávku po elektřině v době, kdy bude velké množství zákazníků dobíjet svá elektrická vozidla.

RWE už v Irsku jedno bateriové úložiště spustila, oproti tomu současnému jde ale jen o velmi malé zařízení. Jeho výkon je totiž „jen“ 8,5 MW.

„Investovali jsme 25 milionů EUR v Lisdrumdoagh do rozvoje užitkového bateriového úložiště na trhu, který se již zavázal k obnovitelným energiím a který poskytuje vyhrazenou podporu pro bateriové úložiště. Irsko je pro RWE Renewables vynikajícím výchozím bodem, protože se snažíme rozšířit naše podnikání v oblasti technologií pro ukládání baterií a stát se klíčovým partnerem při přechodu na nízkouhlíkovou energetiku v Irsku.“ uvedl ředitel RWE Renewables Ireland Cathal Hennessy.

Poptávka po uložištích elektřiny podle odborníků v příštích letech masivně vzroste právě kvůli přechodu na obnovitelné zdroje energie. Jen irské větrné farmy na pobřeží už v první polovině letošního roku tvořily 37% veškeré vyrobené energie. Země pak má do roku 2030 cíl výroby až 80% elektřiny z obnovitelných zdrojů. Spolu s tím tak bude nutné investovat ještě do mnoha dalších velkých bateriových úložišť.




Štítky: Baterie Irsko Obnovitelné zdroje Elektřina Bateriové úložiště
Zdroj: RED