EnergoZrouti.cz

Uhlí v energetice skončí, dohodly se státy G7

  
Lenka Nováková
27. 5. 2022 ▪ 16:57

Doba spalování uhlí je u konce. Podle států G7, tedy sedmi nejbohatších ekonomik světa, uhlí jako energetický zdroj musí skončit. Jasný termín, ke kterému dojde k ukončení uhelné energetiky ale stanoven nebyl.

Uhlí
Uhlí
Foto: Ben Scherjon z Pixabay

Ministři sedmi nejbohatších států světa, které jsou členy skupiny G7 se podle zprávy agentury Reuters dohodli na postupném vyřazení uhlí z energetiky. Závazek, který členové G7 má ale podle ekologů jednu zásadní chybu, nebylo totiž stanoveno datum do kdy by mělo být energetické využívání uhlí ukončeno.

Ukončení těžby a spalování uhlí už dříve oznámily jednotlivé státy světa. I přes to, ale zůstávají velmoci jako je Čína, které se prozatím odmítají uhlí vzdát, jelikož je na něm závislá velká část jejich energetiky.

Uhelná komise, která byla poradním orgánem Vlády ČR pod vedením premiéra Andreje Babiše v minulosti stanovila, že ideálním rokem pro ukončení využívání uhlí by byl rok 2038. Proti tomu ale byly tvrdě ekologické organizace, jež termín ukončení považují za velmi pozdní. Současná vláda premiéra Petra Fialy pak stanovila, že k ukončení těžby uhlí dojde v roce 2033.

Vzhledem k invazi Ruska na Ukrajinu a silným výkyvům na energetických trzích je ale podle některých odborníků možné, že se termín ukončení využívání uhlí ještě posune, aby byly zajištěny dodávky energií v dostatečném množství i v případě ukončení dodávek zemního plynu z Ruska, kterým dlouhodobě vyhrožuje ruský prezident Vladimír Putin.




Štítky: Uhlí Energetika G7 Elektřina
Zdroj: RED