EnergoZrouti.cz

Středočeské vodárny instalují další vaky na kapkovou závlahu stromů

  
Martin Bárta
30. 7. 2020 ▪ 07:00

Středočeské vodárny společně se starosty několika obcí nainstalovali dalších 350 nových vaků na vodu, které kapkovou závlahou zásobují stromy ve velkých letních vedrech.

Zavlažovací vaky ve Středočeském kraji
Zavlažovací vaky ve Středočeském kraji
Foto: SVAS

Češi si v posledních letech stále více uvědomují roli zeleně ve městech, která přispívá ke snížení teploty v centrech a hlavně zmenšení takzvaných tepelných ostrovů.** Stromy osázené ve městech bohužel mnohdy nemají ideální podmínky** pro růst nejen díky teplotám, které v létě dosahují u jejich kořenů až k 60° Celsia.

Proto města a obce čím dál tím častěji osazují k těmto stromům vaky pro kapkovou závlahu, která je pro jejich růst mnohem účinnější než pravidelné zavlažování velkým množstvím vody.

Naposledy další vaky ke stromům přidali společně se starosty obcí a měst Středočeské vodárny, ty nyní nainstalují ke stávajícím 60 dalších 350 nových vaků jelikož se jim po testu v minulém roce velmi osvědčily.

Umístění nových vaků určí starostové měst

Nové zavlažovací vaky tak již brzy potkají obyvatelé Kladna, Mělníku, Neratovic, Kralup nad Vltavou nebo i Byšic, Veltrus nebo Líbeznice. Místa na která budou vaky umístěny předem určí starostové měst. Díky jejich místní zkušenosti tak budou osazeny k těm nejsušším místům kde je závlaha stromů důležitá.


Jeden vak pojme až 65 litrů vody a vypouští ji systémem kapkové závlahy po dobu asi devíti hodin, okolní půda tak má oproti běžnému zalévání větším množstvím vody mnohem více času na vsakování.




Zdroj: SVAS