EnergoZrouti.cz

Spalování dřeva poškozuje klima. Ministerstvo změnilo názor a chystá daň za topení dřevem

     
Tomáš Jelínek
12. 8. 2024 ▪ 12:04

Spalování dřeva, které bylo považováno za klimaticky neutrální má podle agentury vliv na klima planety. Podle německého ministerstva by tak měla přijít daň z produkovaného oxidu uhličitého i na něj.

Dřevo jako klimaticky neutrální? Podle německého úřadu už nikoliv
Dřevo jako klimaticky neutrální? Podle německého úřadu už nikoliv

Vytápění dřevem bylo dlouho považováno za ekologicky šetrný způsob získávání energie. V Česku vytápí své domovy dřevem přibližně 800 tisíc domácností, přičemž jejich počet se během energetické krize dále zvýšil. Jak ukazuje nová klasifikace německého ministerstva, topení dřevem by však mohlo přejít z kategorie klimaticky neškodného zdroje do kategorie, která má negativní vliv na klima. To by se mohlo projevit i ve výrazném zvýšení nákladů na vytápění dřevem.

Dřevo, stejně jako další biomasa, dlouho patřilo mezi zdroje energie, které byly považovány za ekologické. Lesy je možné opakovaně vysazovat, a tak absorbovat energii uvolněnou při spalování dřeva a opět ji využívat.

Podle německé Spolkové agentury pro životní prostředí, která je přímo navázána na Ministerstvo životního prostředí, se však situace změnila. Agentura nově označila dřevo, dříve považované za klimaticky neutrální, jako zdroj poškozující klima. Tato změna je překvapivá i z toho důvodu, že samotná Evropská unie považuje dřevo za obnovitelný a klimaticky neutrální zdroj. Dřevo sice při svém spalování uvolňuje CO2, ale při růstu nových stromů je tento oxid uhličitý zpět absorbován.

Spolková agentura již upravila svou kalkulačku emisí oxidu uhličitého z různých zdrojů vytápění a nově zařadila dřevo mezi zdroje, které poškozují klima.

Současně s informací o změně klasifikace německý deník Welt am Sonntag informuje, že by mělo dojít k zavedení daně z oxidu uhličitého produkovaného spalováním dřeva. Deník doslova uvádí, že německá vláda do roku 2025 vypracuje koncepci, jak na evropské úrovni označit dřevo jako zdroj s vlivem na klima a jak jeho využívání zdanit.

Spalování dřeva má na klima významný dopad především kvůli emisím oxidu uhličitého (CO2), které se uvolňují při hoření. Zatímco lesy absorbují CO2 během svého růstu, proces spalování tento plyn uvolňuje zpět do atmosféry. V některých případech však může být uvolňování CO2 z dřeva problematičtější než u jiných zdrojů energie, zejména pokud není dřevo správně vysušeno nebo pokud se používá v neefektivních spalovacích zařízeních. Navíc ne všechny lesy se obnovují stejným tempem, jakým jsou vytěžovány, což může vést k dlouhodobému deficitu v sekvestraci uhlíku.

Další problematický aspekt spalování dřeva je produkce jemných prachových částic (PM2.5), které mají negativní dopad na kvalitu ovzduší a lidské zdraví. Tyto částice vznikají zejména při spalování vlhkého nebo neúplně vysušeného dřeva.

Podle studií jsou emise prachových částic z domácích topenišť na dřevo jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší, a to zejména v zimních měsících. Tento druh znečištění může mít závažné zdravotní důsledky, včetně respiračních onemocnění, což dále zvyšuje ekologický a zdravotní otisk vytápění dřevem.



Sdílejte článek  
       


Štítky: EU Evropská unie Newsfeed Magazín Dřevo Topení Krb Kotel Kamna Spalování dřeva Vytápění


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.