Zapomeňte na těžké hrnce, které plní skříňky. Američané vymysleli geniální řešení za pár korun
V mnoha domácnostech se setkáme s velkou spoustou objemných a těžkých hrnců, které zaplňují skříňky. Lidé pak bojují s nedostatkem místa a musí činit nejrůznější kompromisy. Naštěstí je ale na trhu k dostání inovativní řešení.
Kuchyňské nádobí prochází neustálými proměnami. Dříve se hojně využívaly zejména železné, měděné nebo smaltované hrnce. Ty však byly postupem času nahrazeny hrnci z nerezové oceli, hliníku, teflonu či titanu.
Proč hrnce zabírají tolik místa v kuchyni
Hrnce jsou pochopitelně nezbytnou součástí každé kuchyně. Na druhou stranu se jedná o jeden z nejobjemnějších typů nádobí. Doma většinou máme hned několik hrnců a kastrolů pro různá využití – od malých kastrůlků na omáčky až po velké hrnce na polévky. Jejich rukojeti často vyčnívají do stran a brání jednoduchému stohování. Stejně tak poklice mohou v zásuvce zabírat mnoho místa.
Inovativní řešení se zrodilo již v roce 1914
Problém s nedostatkem místa v kuchyni částečně řeší hrnce s odnímatelnou rukojetí. Ty se v poslední době těší popularitě, přičemž málokdo tuší, že jejich vymyšlení se datuje hluboko do historie. Patent na odnímatelnou rukojeť vlastní Američan John M. Jewell, který s tímto nápadem přišel již v roce 1914. V moderních kuchyních se přitom hrnce s touto technologií staly doslova hitem.
Hrnce s odnímatelnou rukojetí mají řadu výhod
Odnímatelná rukojeť se stala doslova revolucí v ukládání nádobí. Jelikož držadla z hrnců nevyčnívají, lze je bez problémů skládat do sebe. V kuchyňské skříňce nebo zásuvce tak nádobí zabere až o 50 % méně místa. Toto řešení se proto skvěle hodí pro malé kuchyně v garsonkách nebo třeba studentských bytech.
Pokud hrnce nemají pevně přichycené plastové nebo gumové úchyty, můžete je bez obav používat i v troubě. Toto nádobí se proto skvěle hodí pro případy, kdy chcete maso nejprve orestovat na varné desce, a poté jej nechat v hrnci zapéct v troubě. Nemusíte ho dávat do jiného nádobí a vše zvládnete pouze s jedním. Ušetříte proto čas při dalším mytí.
Další výhoda se týká údržby. Bez rukojeti se hrnce jednodušeji vejdou do myčky. Madlo, které by se mohlo zaseknout mezi ostatní nádobí, zde zbytečně nepřekáží.
Toto nádobí se navíc snadno a pohodlně používá. Rukojeť zacvaknete a odjistíte jedním pohybem, přičemž pevně drží na svém místě, i když manipulujete s těžkým obsahem. Používání tohoto nádobí je proto zcela bezpečné a je minimalizováno riziko převrhnutí nebo opaření.
Existují nějaké nevýhody a omezení?
Každá mince má samozřejmě dvě strany a nevýhody se proto nevyhnou ani tomuto typu nádobí. V porovnání s klasickými hrnci mohou být tyto finančně nákladnější. Vyšší cena však zpravidla odpovídá složitější konstrukci, bezpečnostnímu mechanismu a kvalitnějším materiálům. Náhradní rukojeť vás ale zpravidla vyjde jen na pár korun.
V případě, že tyto hrnce používáte často, může hrozit opotřebení zacvakávacího systému nebo pružiny. Stejně tak je třeba dávat pozor na to, aby se do mechanismu nedostala jakákoliv mastnota či nečistoty.
Na rozdíl od klasických hrnců můžete bojovat s menším výběrem a omezenou dostupností příslušenství. Je třeba vybírat pouze z kompatibilního nádobí, které půjde nacvaknout právě na vaši rukojeť. Některé sady jsou navíc specifické pouze pro konkrétní značku, takže je nelze kombinovat s jinými.
Pokud jste zvyklí dlouhou dobu vařit s klasickým nádobím, může pro vás být přechod na tuto moderní variantu zpočátku obtížnější. Chvíli trvá, než si na mechanismus zvyknete. V každém případě ale platí, že toto řešení značně šetří místo v kuchyni. I z toho důvodu se těší velké popularitě.