EnergoZrouti.cz

Proti rozšiřování polského dolu Turów přišli protestovat stovky lidí

  
Nikola Stránská
31. 8. 2020 ▪ 08:31

Několik stovek lidí z místních komunit ale i neziskových organizací protestovaly v neděli na Trojmezí Česka, Německa a Polska v Hrádku nad Nisou proti schválenému rozšiřování hnědouhelného dolu Turów.

Protesty proti rozšiřování dolu Turów
Protesty proti rozšiřování dolu Turów
Foto: Luboš Pavlovič - Greenpeace

Několik stovek lidí z Česka, Německa a Polska se včera zůčastnilo protestní akce na Trojmezí u Hrádku nad Nisou, tedy místa, kde se střetávají hranice všech tří zemí.

Lidé, kteří jsou obyvateli okolních vesnic, ale i ekologičtí aktivisté společně protestovali právě proti rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów. Místní, z nichž někteří mají polský důl opravdu „za domem“ se totiž dlouhodobě obávají ztráty pitné vody a znečištění ovzduší.

Podle místních obyvatel už v současné době dochází ke snížení množství vody v jejich studnách vlivem těžby v dole. Obavu ale mají také z vyššího hluku díky těžebním strojům a prachu, který je s těžbou spojený.

Turów získal licenci na dalších 6 let těžby

Polská elektrárna Turów, která spaluje uhlí právě z dolu umístěného v jejím blízkém okolí je podle statistik největším producentem skleníkových plynů a to hlavně CO2 v širokém okolí Trojmezí na Liberecku.


Firmě PGE, která důl provozuje už ke konci letošního dubna vypršelo povolení k těžbě. Polské úřady ale i přes námitky české vlády, Libereckého kraje a dalších odpůrců nejen z tuzemska ale i z Německé a Polské strany vydaly firmě povolení pro těžbu na dalších 6 let.


Podle aktivistů v čele s Greenpeace i místních obyvatel ale musí být těžba v dole už kvůli zmíněným problémům s pitnou vodou skončit. Dají se tedy očekávat další protesty a výzvy na Polskou vládu k opětovnému přezkoumání povolení.

Češi poslali petici proti Turówu i do Evropského parlamentu

Petici mezi jejíž petenty patří i Liberecký kraj projednal na mimořádné schůzi v polovině července i petiční výbor Evropského parlamentu. Podle petice porušuje rozšíření dolu směrnice EU a její autoři tak chtějí zjednání nápravy jak ze strany Evropského parlamentu tak i Evropské komise.


Pod petici se podepsalo i několik obcí v okolí a organizace Greenpeace, která vede od začátku proti rozšiřování dolu boj. Petiční výbor Evropského parlamentu pak rozhodl, že Polské straně pošle dopis s vyjádřením znepokojení a bude žádat o vysvětlení jejich kroků. Díky současnému omezování zdrojů fosilních paliv si petice získala i velkou podporu od europoslanců.




Zdroj: RED, Greenpeace