Polský uhelný důl Turów získal povolení EIA, těžba může pokračovat. Ekologové chystají žalobu

  
Martin Bárta
10. 10. 2022 ▪ 17:18

Turów získal od místních úřadů kladné rozhodnutí v rámci EIA pro další těžbu v dole. To se ale nadále nelíbí ekologům z organizace Greenpeace, která se ve věci chystá obrátit na soudy.

Komín uhelné elektrárny Turów
Komín uhelné elektrárny Turów
Foto: David Beneš on Unsplash

Polský uhelný důl Turów, který je letitým terčem sporů mezi obyvateli tuzemských příhraničních měst, polskou vládou, ekologickými organizacemi a samotným provozovatelem dolu a elektrárny – společností PGE, získal v minulém týdnu kladné rozhodnutí EIA. To posuzuje vliv dolu na životní prostředí, které by ale podle místních obyvatel i odborníků mohlo být rozšiřováním dolu dále narušeno.

Ekologická organizace Greenpeace, která se problémy souvisejícími s rozšiřováním těžby v polském uhelném dole už několik let zabývá a stále tak například i za protestem proti rozšiřování dolu se tak nyní chystá obrátit na soud.

Polský soud už přitom rozhodnutí v procesu posuzování vlivu dolu na životní prostředí (EIA), které vydal regionální úřad zrušil. Úřady se následně musely opět zabývat připomínkami veřejnosti. Jen z Česka podle Greenpeace přišlo asi 5 000 připomínek proti prodloužení těžby a negativní stanovisko ve věci vydala i česká vláda.

„Polské úřady opět rozhodly, že vliv dolu Turów na životní prostředí není tak velký, aby další těžba nemohla probíhat. Důl přitom způsobuje škody, které jsou nenahraditelné. Těžba probíhá na úkor zásob české vody, zdraví a kvality života českých, německých i polských obyvatel i globálního klimatu. Ani ztráta české vody není ve skutečnosti dostatečně kompenzovaná. Miliarda korun, kterou Polsko poslalo České republice, nestačí ani na výstavbu potřebných vodovodů pro místní obyvatele, natož aby řešila mizející vodu v krajině. Podzemní stěna, jejíž výstavbou česká vláda obhajovala česko-polskou dohodu, odtok vody nedokáže zastavit, což jsme tvrdili ještě v době, než byla dohoda podepsána. Potvrdila to nedávno končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková i měření, která prokazují další úbytek vody,“ uvedla k novému rozhodnutí polských úřadů Nikol Krejčová z Greenpeace Česko.

Jisté tak je, že minimálně z hlediska místních obyvatel a ekologů nebyla celá věc uzavřena jen podpisem česko-polské dohody, jež je pro mnohé i nadále nedostatečným řešením environmentálních potíží, které může rozšiřování i další fungování dolu přinést.




Štítky: Turów Fosilní paliva Uhlí Energie Energetika Polsko EIA
Zdroj: gov.pl, Greenpeace