Polsko stále nezaplatilo sankce EU za Turów. Unie chce zemi sáhnout na dotace

  
Tomáš Jelínek
20. 1. 2022 ▪ 09:12

Polsko i nadále ignoruje výzvy k zaplacení sankce za těžbu v dole Turów. Ta už v součtu přesáhla 120 milionů korun. Evropská unie tak chystá poslední výzvu a následně chce zemi sáhnout na finance, které ji posílá z Evropských fondů.

Těžba v uhelném dole Turów
Těžba v uhelném dole Turów
Foto: Anna Uciechowska, CC BY-SA 3.0

Už vloni v září vyměřil Soudní dvůr Evropské unie Polsku pokutu ve výši půl milionu eur (12,5 milionu korun) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów, který je centrem sporů mezi Polskem a Českem. Sankci má země platit až do doby, než splní příkaz soudu a práce v dole ukončí. To ale země neplánuje a neplatí ani sankce, které soud nařídil. Brusel tak nyní zvažuje variantu, že by zadržel peníze přímo z rozpočtu EU.

Polsko sankce ignoruje, EU bude muset volit radikálnější postup

Pokud by k takové variantě došlo, Polsko by dostávalo finance z fondů EU, které by byly snížené o částky, jež země nadále odmítá platit. V současnosti už celkový dluh Polska na neuhrazených sankcích vytvořil částku přes 50 milionů eur (1,249 miliardy korun).

Jak uvedl mluvčí Evropské komise Balazs Ujvari pro německý server tagesschau „Komise nyní prověří, na které převody z rozpočtu EU má Polsko podle plánu mít nárok. Z těchto prostředků následně EU odečte dlužné platby.“

Na žádosti o platbu totiž Brusel dosud z polské strany neobdržel žádnou reakci. Pokud ani nyní Polsko nebude reagovat na další výzvu, na kterou bude mít deset dnů, zahájí úředníci proces, kterým budou dluhy strženy přímo z té části rozpočtu EU určeného pro Polsko.

Evropská unie už v současnosti zadržuje Polsku 24 miliard eur (599,7 miliard korun) určených jako pomoc na obnovu po pandemii koronaviru. Ty jsou ale zadrženy kvůli jinému porušování evropského práva v oblasti soudnictví. V této kauze by mělo Polsko od konce října platit sankce jeden milion eur denně (téměř 25 milionů korun).

Jelikož Polsko dlouhodobě patří mezi největší odběratele financí z Evropské unie, jsou pro ní současné sankce uvalené na těžbu v hnědouhelném dole Turów jen malou částkou v rozpočtu. Celkově totiž jen předloni získala polská státní kasa 12,4 miliardy eur (309 miliardy korun) z rozpočtu EU.

Už na začátku prosince minulého roku přitom někteří politici vyzvali ke zvýšení sankcí, jež Evropský soud na Polsko uvalil. Podle radního Libereckého kraje Václava Židka je totiž vidět, že částka, kterou má polská strana každý den platit je nízká a neplní tak svou úlohu.

V současné době také stále probíhají jednání zástupců Česka a Polska, která by měla další těžbu v hnědouhelném dole zajistit smluvně. Některé zdroje tak mluví o tom, že Česká republika by mohla svolit k dalšímu pokračování těžby pokud by za ní byla odškodněna. To se ale nelíbí ekologům, některým politikům a ani obyvatelům příhraničních měst a obcí.




Štítky: Uhlí Polsko Těžba Turów Česká republika Evropská unie
Zdroj: RED