EnergoZrouti.cz

Plechovek přibývá a města řeší co s nimi, Česká Lípa je nově bude třídit do kontejnerů na plast

  
Tomáš Jelínek
13. 4. 2021 ▪ 09:28

Obliba plechových obalů na nápoje v Česku stále rychleji roste a s ní i množství směsného odpadu. Právě plechovky je ale možné neomezeně recyklovat. Města tak řeší co s nimi a umožňují je odkládat třeba do plastu.

Plechovky s nápoji
Plechovky s nápoji
Foto: PublicDomainPictures / Pixabay

Stále více nápojů prodávaných v plechovkách plní i kontejnery na plech v celém Česku. Jinak tomu není ani v České Lípě, která kvůli často přeplněným kontejnerům na plechovky musí změnit systém jejich sběru. Nově tak bude možné plechovky vyhazovat i do kontejnerů na plast.

Lidé mají hned tři možnosti kam plechovky vyhodit

Česká Lípa právě kvůli přeplňování šedých kontejnerů na plechovky, kterých bylo ve městě jen pět musela přijít s rychlým řešením, které by si s narůstajícím množstvím plechu poradilo. Jelikož je ve městě přes dvě stovky kontejnerů na plast, vzniklo řešení právě s nimi.

Ve městě tak bude možné od pondělí 19. dubna vyhazovat plechovky do těchto žlutých kontejnerů, na které postupně přibudou i nové nálepky, jež o tom budou občany informovat.

Nový způsob, který je možné plech třídit ale neomezí ani dosavadní šedé kontejnery. Právě do nich mohou občané svůj plechový odpad přidávat i nadále – nejspíše totiž dojde časem k uvolnění prostoru v nich. Třetí možností je pak pro lidi ještě možnost odvozu na sběrný dvůr.

Prodej plechovek na nápoje v Česku rychle roste

Výroba nových plechovek jako obalů na nápoje v tuzemsku strmě roste. Jejich vracení k recyklaci je ale jen mizivé a tak stále velká většina plechu končí v kontejnerech se směsným odpadem. Plechovky, které je možné téměř neomezeně znovu používat tak skončí ve spalovnách a na skládkách odpadu.

Obce ve spolupráci s odpadovými firmami v posledních letech přidávají velké množství šedých kontejnerů určených na plechovky. Těch je ale stále málo a tak odpadem „přetékají“ už po velmi krátké době po vyvezení. I to některé občany následně od řádné recyklace odrazuje.

Třídění plechovek do kontejnerů na plast je tak jedním z řešení pro recyklaci i bez přidávání dalších nových nádob. Mimo České Lípy, která ho aktuálně začne využívat je už nějakou dobu v dalších stovkách měst a obcích po celé zemi. Na třídící lince se plechovky od plastu celkem snadno oddělí a je možné je dále zvlášť recyklovat.




Štítky: Odpad Plechovky Česká Lípa
Zdroj: MÚČL