EnergoZrouti.cz

Microsoft testuje vodík jako záložní zdroj energie pro svá datacentra

  
Martin Bárta
29. 7. 2020 ▪ 07:00

Americká technologická společnost Microsoft otestovala vodíkové palivové články jako možnost záložního zdroje energie pro svá datacentra. Díky ním, by mohla dále snížit svou uhlíkovou stopu.

Zásobníky na vodík - datacentra - Microsoft
Zásobníky na vodík - datacentra - Microsoft
Foto: Microsoft

Populární americká technologická společnost Microsoft testuje další z možností, jak snížit svou závislost na fosilních palivech a tím i snížit svou uhlíkovou stopu. Microsoft stejně jako konkurenční společnost Apple nedávno představili své plány na uhlíkovou neutralitu do roku 2030.

Nový způsob zásobování datacenter energií v případě výpadku hlavního zdroje by mohl přinést ekologičtější řešení napájení datacenter která v současné době v případě výpadku používají primárně motorovou naftu pro generování elektrické energie.

Vodík už se cenově vyrovnává naftě

Jak uvedli zástupci společnosti Microsoft, náklady na vodíkové palivové články v posledních letech dramaticky poklesly a tak se vodík může stát plnohodnotnou alternativou za pohon záložních generátorů na motorovou naftu což dříve právě díky vysoké ceně řešení na vodíkový pohon nebylo možné.


Rostoucí trend vodíkové infrastruktury i masivnější výroby tohoto prvku tak dlouhodobě snižuje jeho cenu a dělá jej dostupnějším pro mnoho řešení nejen v dopravě, kde již dnes existují projekty sledující možnosti použití vodíku jako pohonu v dopravě.

Microsoft plánuje i další infrastrukturu na vodík

Zástupci Microsoftu řekli, že datové centrum je vybavené palivovými články, zásobníky na vodík a elektrolyzérem který přeměňuje molekuly vody na vodík a kyslík. Datové centrum by tak mohlo sloužit i pro vyrovnávání zátěže v rozvodné síti.


Datacentrum pokryté solárními panely by tak mohlo v době vyššího slunečního svitu ukládat přebytečnou energii do zásob a využít ji na vykrytí těchto výkyvů stejně jako pro možnost „tankování“ vozidel na vodík.


Současná datová centra většiny společností využívají při výpadku primárního zdroje elektrické energie záložní baterie UPS (Uninterruptible Power Supply – zdroj nepřerušovaného napájení) které dodávají energii ihned po výpadku. Tyto baterie ale slouží pouze k vykrytí prvních minut po výpadku než naběhne záložní zdroj energie kterým bývají ve většině případů velké generátory poháněné motorovou naftou.




Zdroj: Microsoft