EnergoZrouti.cz

Fotovoltaika by měla být povinná na všech velkých střechách, a to i u stávajících staveb, plánuje Curych

     
Tomáš Jelínek
26. 8. 2024 ▪ 10:55

Všechny nemovitosti se střechou větší než 300 metrů čtverečních by podle plánovaného nařízení vedení kantonu Curych měly mít do roku 2040 instalovány fotovoltaické panely. Toto nařízení by se navíc nemělo týkat pouze novostaveb, ale i stávajících nemovitostí.

Na velké střechy by ve švýcarském kantonu mohlo být brzy povinné instalovat fotovoltaiky
Na velké střechy by ve švýcarském kantonu mohlo být brzy povinné instalovat fotovoltaiky
Foto: Unsplash

Výrazné investice by mohly čekat majitele některých nemovitostí ve švýcarském Curychu. Ten chce v rámci podpory přechodu na obnovitelné zdroje nařídit povinnou instalaci fotovoltaických elektráren na všechny střechy, které mají plochu větší jak 300 metrů čtverečních a jsou k instalacím vhodné. Ambiciózní nařízení by se ovšem jako v případě jiných měst nemělo týkat pouze novostaveb ale i stávajících nemovitostí. Na všech vyhovujících střechách by pak měly být fotovoltaické panely nejpozději do roku 2040.

Iniciativa města přichází v době, kdy se stále více obcí a regionů po celém světě zaměřuje na zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie ve své energetické bilanci. Fotovoltaika se ukazuje jako klíčová technologie nejen pro snižování emisí oxidu uhličitého, ale i pro zajištění energetické soběstačnosti v době, kdy tradiční energetické zdroje narážejí na své limity. Kanton (jeden z autonomních států ve Švýcarsku) Curych je v tomto ohledu průkopníkem a jeho nové opatření by mohlo sloužit jako inspirace pro ostatní regiony, nejen v rámci Švýcarska, ale i v celé Evropě.

Součástí navrhované revize zákona je také rozšíření povinnosti instalace fotovoltaických systémů na fasády novostaveb a větší parkoviště. U stávajících budov by měly být povinné úpravy provedeny v horizontu 10 až 15 let. Tento krok je součástí širší strategie kantonu, jejímž cílem je maximalizovat využití dostupných ploch pro výrobu solární energie a urychlit energetickou transformaci.

V rámci podpory této transformace plánuje kanton vytvořit fond na podporu technologií pro sezónní skladování energie. Tento fond by měl být financován prostřednictvím drobného poplatku ve výši přibližně 0,47 euro (cca 11,70 korun) za každou kilowatthodinu spotřebované elektřiny, což by vedlo k nárůstu ceny elektřiny pro koncové spotřebitele o zhruba dvě procenta. Ročně by tak do fondu mohlo přitéct až 45 milionů švýcarských franků (asi 42,86 milionů eur), což by významně podpořilo vývoj a komercializaci nových technologií pro skladování energie, které jsou klíčové pro stabilitu sítě, zejména v zimních měsících.

Tato kombinace povinnosti instalovat solární panely a podpory nových technologií skladování energie by měla Curychu pomoci nejen při snižování emisí, ale také při zajištění spolehlivého a stabilního zásobování energií. Vzhledem k tomu, že zima představuje období zvýšené spotřeby a menší produkce solární energie, je právě efektivní skladování klíčem k překlenutí těchto kritických měsíců.

Zavedení těchto opatření však není jen otázkou technologií a financí. Pro úspěšnou implementaci bude klíčové, aby se do procesu zapojily všechny relevantní strany, včetně provozovatelů elektrické sítě, developerů, majitelů nemovitostí a samozřejmě i samotných občanů. Veřejné konzultace k této revizi zákona probíhají do konce listopadu a jejich výsledky budou zásadní pro finální podobu legislativy.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Fotovoltaika Švýcarsko Curych Obnovitelné zdroje Stavby Fotovoltaické elektrárny


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.