Taková facka tu dlouho nebyla. Levná potravina, kterou Češi nutně potřebují každý den, skokově zdražuje

     
Adriana Singerová
2. 12. 2025 ▪ 09:13

Sklenice mléka k snídani, plátkový sýr do sendviče, kelímek bílého jogurtu na svačinu, kostky másla v lednici do zásoby – to všechno byly ještě před pár lety položky, u kterých jsme si s trochou nadsázky říkali, že jde o „jídlo chudých“. Jenže nejnovější čísla o vývoji cen ukazují, že právě tato každodenní položka domácího jídelníčku dál rychle zdražuje a slibovaný návrat k normálu po inflační vlně zatím nepřichází.

Řada potravin v Česku zdražuje
Řada potravin v Česku zdražuje
Foto: Shutterstock

Za růstem cen mlékárenských výrobků stojí souhra několika faktorů. Mlékárny jsou energeticky náročný obor – každý krok zpracování mléka spotřebovává elektřinu či plyn. I když velká vlna zdražování energií z roku 2022 už opadla, ceny jsou proti období před koronavirovou pandemií stále výrazně výš. K tomu se přidávají dražší pohonné hmoty, mzdy zaměstnanců, logistika a v neposlední řadě také obalové materiály, jejichž ceny rostou i kvůli tlaku na ekologičtější řešení. Potravinářská komora připomíná, že výrobci mléčných produktů už vyčerpali většinu možností, jak tyto náklady pokrýt svépomocí, a proto se promítají do koncových cen. 

Velký kus rovnice tvoří i situace u zemědělců

Chov dojnic a produkce mléka je v Česku dlouhodobě na hraně rentability a řada menších farem ji v posledních letech vzdala. Podle analýzy Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky a informací stouply náklady na litr kravského mléka v roce 2024 o několik procent, zejména kvůli dražším krmivům, energiím a práci; výkupní ceny tak musely jít nahoru, aby vůbec pokryly provoz.

Zdražení mléčných výrobků nás motivuje k nakupování s rozmyslem. , Shutterstock...

V obchodě to zákazník pocítí u prakticky všech výrobků, které mají v lednici své stálé místo. Nejrychleji rostou ceny tvrdých sýrů, které jsou náročné na množství vstupního mléka i čas zrání. Běžné eidamy a goudy se dnes v regálech pohybují často mezi 220 a 260 korunami za kilogram, prémiové sýry ještě výš, už několikaprocentní navýšení tak znamená skok o několik korun na stovce, což při rodinné měsíční spotřebě není zanedbatelná částka. Máslo, jež v posledních letech zažilo divoké cenové výkyvy, meziročně zdražovalo zhruba o deset procent.

Ekonomové vnímají vývoj cen mléčných výrobků jako jednu z hlavních brzd rychlejšího zklidnění inflace. Finanční analytik Patrik Rožumberský upozorňuje, že po období poklesu se inflace opět lehce zvedla právě kvůli potravinám: „Potraviny jsou teď hlavním tahounem růstu cen, mezi nimi pak výrazně vidíme mléko, sýry a vejce.“ Podobně mluví i ekonom Lukáš Kovanda, podle něhož se Češi musí smířit s tím, že potraviny – a zvlášť živočišné produkty – se už k předcovidovým cenám pravděpodobně nikdy nevrátí, protože do nich vstoupily trvale vyšší náklady na práci, energie a zemědělskou výrobu. Jinými slovy: I když se inflace celkově drží blízko dvouprocentního cíle ČNB, cenovky v mléčném regálu už zůstanou o poznání výš. 

Velmi výrazný zásah do rodinných rozpočtů 

Podle propočtů ekonomů utratí čtyřčlenná domácnost za mléko, sýry, jogurty a máslo klidně tři až čtyři tisíce korun měsíčně. Nárůst cen o dalších pět až deset procent tak představuje částku, která už je v kombinaci s dražším bydlením či energiemi hodně znát. Pro nízkopříjmové rodiny, seniory nebo samoživitele, kteří se snaží udržet vyvážený jídelníček a nechtějí ustupovat z kvality, je to často volba mezi množstvím a kvalitou: trochu méně sýra, méně jogurtů, levnější varianty. 

Mezi další potraviny, které v poslední době skokově zdražily, patří vajíčka. , Shutterstock...

Řešením je sledovat cenu za kilogram či litr a nenechat se zmást marketingem. U sýrů bývá výhodnější kupovat větší kusy nebo bloky, které lze nakrájet a část zamrazit; u másla se vyplatí hlídat akce a nakupovat dopředu, protože v mrazáku vydrží bez újmy i několik měsíců. U jogurtů a zakysaných výrobků má smysl číst etikety – brzy zjistíte, že obyčejný bílý jogurt s přidaným ovocem z domácích zásob je levnější i nutričně přínosnější než ochucené kelímky (krom toho, že není plný cukru). Čtyřsetgramový kelímek bílého jogurtu řeckého typu aktuálně koupíte v hypermarketu Albert za 29,90 Kč, tj. o deset korun levněji než obvykle, trvanlivé mléko plnotučné za 15,90 oproti původní ceně 25,90 Kč.

Akční nabídky odlehčí vaší peněžence

Zvykli jsme si nakupovat potraviny v akcích, jsou pochutiny, které by nám za plnou cenu prostě už nechutnaly. Srovnávání cen jednotlivých řetězců nás naučilo nakupovat s rozvahou, jejich vzájemný konkurenční boj o zákazníka nám zároveň dopřává možnost „počíhat si“ na oblíbené zboží za příznivější cenu. Hypermarket Albert třeba momentálně nabízí oblíbený Hermelín, 120 gramů za 32,90 Kč, což je oproti ceně běžné (59,90) 45% rozdíl, aktuální leták Lidlu inzeruje například 200gramové tvarůžky za 39,90 oproti původním 52,90 Kč nebo zrající sýr Rival, 150 gramů s 20% slevou za 32,90 Kč.

Mléčné výrobky tak mohou pro většinu lidí zůstat jedním z pilířů každodenní stravy. Ať už se statistiky inflace v příštích měsících vyvinou jakkoli, mléko, máslo, sýr nebo jogurt už asi nikdy nebudou tak levnou samozřejmostí, jak jsme byli zvyklí, a plánování nákupů se stane ještě důležitější součástí domácí ekonomiky než dřív.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Inflace Potraviny Slevy
Zdroj: reflex.cz, zpravy.aktualne.cz, csu.gov.cz, lidl.cz, albert.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější