Unijní země schválily investici téměř 800 miliard korun do výroby baterií pro elektromobily

  
Martin Bárta
27. 1. 2021 ▪ 11:04

Unijní země podpořily projekt na podporu výroby bateriových článků pro elektromobily na území států EU. To by mělo zajistit větší konkurenceschopnost vůči asijským produktům a zároveň soběstačnost unie pro rozmach elektromobility.

Dobíjení baterií elektromobilu Nissan
Dobíjení baterií elektromobilu Nissan
Foto: Nerijus jakimavičius / Pixabay

Evropská unie schválila projekt veřejné investice v celkovém objemu 2,9 miliard euro (755 miliard korun) na kterém se podílí dvanáct evropských zemí. Tento projekt dosud čekal na schválení Evropské komise, zda prostřednictvím něj nejsou porušována pravidla pro státní podporu firem.

Projekt sníží závislost na Číně

Projekt do kterého se zapojí desítky podniků včetně velkých automobilek jako je Tesla, BMW či Fiat Chrysler by měl do budoucna podpořit vývoj a výrobu baterií pro elektromobily v Evropě a pomoci tak se snížením závislosti na čínských bateriích, které jsou aktuálně ve velké části nově vyráběných elektromobilů.

Aby byla výroba koordinována, připojilo se do ní 12 zemí, které se domluvily na vytvoření společného podniku. Právě společná investice ve výši 2,9 miliard euro by měla ve výsledku přilákat i další investice ze soukromého sektoru, které by měly vynaloženou částku několikanásobně zvýšit a to odhadem až na 12 miliard eur. Česká republika se ale společného projektu neúčastní.

Podpora by měla pomoci i s plněním cílů „Green Dealu“

Podpora výroby evropských bateriových článků by měla zajistit i dostatek těchto baterií pro plánovaný růst elektromobily na trzích Evropské unie v rámci takzvaného Green Dealu. Ten by měl pomoci podpořit ekonomiky v přechodu na bezemisní zdroje a snížení emisí skleníkových plynů do roku 2050.

Podle Evropské komise by měla hodnota evropského trhu s bateriemi dosáhnout do roku 2025 250 miliard eur a dodat tak dostatek baterií pro automobilový průmysl.




Štítky: Elektromobilita Evropská unie Baterie
Zdroj: EU