Češka objevila ve sklepě staré sklenice. To, co v nich našla, ji šokovalo i rozesmálo
Na půdách i ve sklepech můžeme často objevit opravdové poklady. Právě v těchto prostorách totiž nemáme tendenci dělat pořádek příliš často. Když už se ale do úklidu pustíme, můžeme být překvapeni tím, co se zde ukrývá.
Když se paní Jarmila dala do uklízení sklepa po babičce, čekala, že zde najde spíše nepotřebné kusy nábytku, staré nářadí nebo oblečení. V jedné krabici však objevila staré zavařovací sklenice s domácími paštikami a marmeládami. “Nejprve jsem byla v šoku a říkala jsem si, jak to tady mohlo vydržet. Proč to nikdo nesnědl? Pak jsem si s úsměvem vzpomněla na babičku, která ráda dělala zásoby jídla na horší časy,” přiznává Jarmila.
Staré zavařeniny nemusí být pozitivním překvapením
Ačkoliv vám takový poklad ze sklepa může na první pohled udělat radost a třeba i vyvolat určité vzpomínky, odborníci doporučují se starými domácími konzervovanými jídly zacházet opatrně.
Obsah může mnohdy vypadat prakticky nedotčeně. Víčka mohou stále dobře držet na svém místě a i barva konkrétní zavařeniny nebo paštiky může na první pohled působit nezměněně.
Ve skutečnosti se ale v těchto několik desítek let starých zavařeninách mohou ukrývat nejen zkažené tuky a cukry, ale i nebezpečné bakterie, jako třeba Clostridium botulinum, které mohou vyvolat vážnou otravu známou jako botulismus.
Otrava botulotoxinem může být životu nebezpečná
Domácí konzervace jsou jednou z nejčastějších příčin otravy botulotoxinem. Příznaky otravy se přitom projevují zhruba 12 až 36 hodin po konzumaci kontaminované potraviny. Mezi hlavní příznaky se řadí celková únava a slabost, závratě a dvojité vidění. Nezřídka se objevují také potíže s polykáním a mluvením, sucho v ústech a svalová slabost, která může vést až k paralýze.
Bez včasné léčby přitom tato otrava může skončit až smrtí. Pokud vám tedy po konzumaci domácí zavařeniny není dobře, lékaři jednoznačně doporučují obrátit se co nejdříve na odbornou pomoc pro zahájení včasné léčby.
Léčba této otravy zahrnuje podání antitoxinu, který může zmírnit účinky jedu. V těžkých případech může být na místě hospitalizace a odborná léčba.
Staré zavařeniny neotvírejte ani neochutnávejte
To, že je se zavařeninou něco v nepořádku, často napoví nafouklé víčko. Pokud se dovnitř dostanou kvasinky nebo jiné mikroorganismy, začnou postupně zpracovávat cukry. Při kvašení pak přirozeně vzniká plyn a právě ten stojí za nafouknutým víčkem. Kromě toho ale tento problém může způsobit zmíněná bakterie Clostridium botulinum.
Pokud takovou zavařeninu ve spíži najdete, nikdy ji neotvírejte ani neochutnávejte. I malé množství jedu může být pro tělo značně toxické. Navíc potraviny kontaminované botulotoxinem nemají změněnou chuť ani vůni, což je činí ještě nebezpečnější.
Starých nebo podezřelých zavařenin se proto co nejrychleji zbavte. Ideální je vyhodit je i se sklenicí. Nesnažte se vyprázdnit pouze obsah, jelikož byste mohli během manipulace a mytí kontaminovat i další předměty a přispět tak k otravě.
Co když se uvnitř zavařeniny nachází plíseň?
Domácí zavařeniny mohou snadno napadat také plísně. Pokud už plíseň objevíte, je vhodné se rovněž zbavit celé zavařeniny. Nesnažte se odstranit pouze viditelnou plíseň, jelikož spóry mohou prorůstat prakticky do celého obsahu sklenice.
I když staré zavařeniny na první pohled vypadají v pořádku, mohou být ve skutečnosti plné škodlivých toxinů a bakterií. Domácí konzervy je zkrátka vhodné včas spotřebovat. U marmelád, džemů, kompotů a nakládané zeleniny by se mělo jednat o zhruba jeden až dva roky, masové výrobky a paštiky spotřebujte raději do šesti měsíců. Delším skladováním riskujete své zdraví.