EnergoZrouti.cz

Další případ nelegálního dovozu odpadu. Firma dostala pokutu téměř půl milionu

  
Martin Bárta
7. 10. 2020 ▪ 19:12

Firma z Plzeňska dostala pokutu téměř půl milionu korun za nelegální dovoz odpadu k energetickému využití v teplárnách. Podle inspekce měla i rozpor v dokladech, které odpady provázely.

Odpad
Odpad
Foto: Bas Emmen / Unsplash

Další případ nelegálního dovozu odpadu a jeho spalování na našem území objevili inspektoři plzeňské pobočky České inspekce životního prostředí. Těm neunikla společnosti mondeco s.r.o. z Přeštic, ta totiž provedla nedovolenou přeshraniční přepravu odpadů a dostala za to mastnou pokutu.

Firma uváděla u dovezených odpadů jiné údaje než měla

Podle inspekce firma nezařadila od května do listopadu 2017 téměř 895 tun odpadu podle jeho druhu. Aniž by tak firma odpad zpracovala, změnila jeho katalogové číslo z plastů a kaučuku na jiné odpady a dále jej předala ke zpracování pomocí energetického využití odpadu. Od července 2016 do října 2017 se pak firma dále provinila i dovozem více jak 25 tisíc tun odpadů různých druhů v rozporu s doklady, které odpady provázely.


Firma podle informací inspekce dopravila do ČR za rok a tři měsíce odpad v množství, které je srovnatelné s komunálním odpadem jež za rok vyprodukují obyvatelé krajského města.

Zahraniční odpad končí v tuzemských teplárnách

Plán odpadového hospodářství ČR má navíc kvůli dosažení cíle neohrožování životního prostředí a lidského zdraví v důsledku dovozu přeshraničního odpadu nastaveny určité zákazy. Tím je tak i zákaz přeshraniční přepravy odpadu do ČR za účelem jeho energetického využití, tedy spálení ve spalovnách komunálního odpadu.


Společnost mondeco s.r.o. sice s rozhodnutím České inspekce životního prostředí nesouhlasila a podala odvolání k Ministerstvu životního prostředí, to však dalo inspekci za pravdu a tak 11. května 2020 nabyla pokuta 490 000 korun právní moci.




Zdroj: ČIŽP