EnergoZrouti.cz

Čínská konkurence drtí evropské výrobce solárních modulů, ti vyzývají EU k rychlému zásahu

  
Lenka Nováková
5. 2. 2024 ▪ 10:39

Evropští výrobci solárních modulů varují před tvrdou konkurencí z Číny, která v současnosti připravuje prodej fotovoltaických a solárních modulů za ceny, kterým místní výrobci nejsou schopni konkurovat. EU by podle nich měla nakupovat akcie evropských výrobců, aby je posílila.

Čínská konkurence drtí evropské výrobce, ti volají o pomoc EU
Čínská konkurence drtí evropské výrobce, ti volají o pomoc EU
Foto: Unsplash

Obrovské množství solárních modulů, které z Číny putují do Evropy, by mohlo být hrozbou pro místní dodavatele. Ti varují, že moduly, které tamní vláda dotuje, jsou prodávány za extrémně nízké ceny, kterým výrobci z EU nejsou schopni konkurovat. Velké množství fotovoltaických a solárních modulů z čínských továren už je podle evropské solární asociace ESMC v současnosti skladováno v evropských přístavech. Jakmile se dostanou na trh, mohlo by to být pro mnoho evropských firem smrtící, čímž by vznikl i problém pro obnovu fotovoltaické výroby v EU.

Evropská Rada pro Solární Výrobu (ESMC), zastupující téměř 80 subjektů z celého spektra solárního průmyslu, tak už vyzvala v dopise Evropské komisi k přijetí „nouzových opatření“ na ochranu výroby solárních modulů v unii. ESMC se podle zprávy rozhodla k jejímu vytvoření, když zjistila, že v evropských přístavech se momentálně nachází tolik modulů, kolik je nutných pro instalovanou kapacitu 70 až 85 gigawattů. Tyto moduly se přitom plánují prodávat za dramaticky nižší ceny.

Asociace upozorňuje na nadměrnou nabídku dotovaných solárních modulů z Číny jako na klíčovou hrozbu pro budoucnost evropské fotovoltaické výroby. Tvrdí, že bez rychlých a rozhodných kroků bude evropský solární průmysl neschopen udržet krok s čínskou konkurencí, která tlačí ceny dolů a zanechává evropské výrobce s neprodanými zásobami. EU by pak podle ESMC měla zasáhnout co nejrychleji, a to nejpozději do dvanácti měsíců.

Podle ESMC by k ochraně evropských výrobců fotovoltaických a solárních modulů bylo nutné:

  • Zřídit v EU instituce pro nákup akcií evropských výrobců, což by posílilo jejich finanční stabilitu a konkurenceschop­nost.
  • Upravit Rámcové nařízení EU pro dočasné krize a přechod (TCTF), aby bylo možné jeho využití pro financování projektů využívajících solární moduly vyrobené v EU, nebo k pokrytí provozních výdajů výrobců se sídlem v EU.
  • Rychleji implementovat Net Zero Industry Act (NZIA) a Forced Labour Regulation (FLR), které by podpořily evropské výrobce fotovoltaiky.



Štítky: Čína EU Fotovoltaika Solární moduly Solární elektrárny Solární panely Fotovoltaické elektrárny Fotovoltaické panely
Zdroj: ESMC