EnergoZrouti.cz

ČEZ nainstaloval téměř o třetinu více fotovoltaických elektráren, zájem je enormní

  
Tomáš Jelínek
23. 11. 2022 ▪ 13:40

ČEZ vloni do září nainstaloval svým zákazníkům 951 fotovoltaických elektráren. Letos už číslo za stejné období přesáhlo 2 700 instalací. Rychlý růst zájmu očekává firma i v příštím roce, což potvrzuje i její konkurence.

Fotovoltaika od ČEZ ESCO dodaná společnosti Billa
Fotovoltaika od ČEZ ESCO dodaná společnosti Billa
Foto: ČEZ ESCO

Téměř o třetinu více fotovoltaických elektráren dodala meziročně podle vlastních dat skupina ČEZ ESCO, která se zaměřuje na instalace fotovoltaik, úsporného osvětlení nebo elektromobilitu. Skupina, která je součástí tuzemského energetického gigantu ČEZ tak za prvních devět měsíců letošního roku v Česku a na Slovensku vykázala tržby 6,2 milionu korun.

Centrální sklad maloobchodníka Billa, Mladoboleslavská nemocnice nebo věznice v pražské Pankráci. Všechny tyto subjekty mají zkušenosti se snižováním nákladů na energie nebo instalací fotovoltaických elektráren právě od ČEZ ESCO. Firmě se letos rychle zvýšily tržby hlavně kvůli enormnímu zájmu o energetické úspory. Ten ostatně potvrzují i další firmy z oboru.

Jak ukázala dřívější čísla společnosti Woltair, která v tuzemsku taktéž nabízí instalaci fotovoltaických řešení, zájem byl už v letošní první polovině roku téměř o 400 % vyšší než vloni. Podle ředitele firmy Woltair Jana Hanuše lze navíc očekávat, že zájem o fotovoltaické elektrárny bude rychle růst i v příštím roce.

„Česká energetika se rychle mění. Podniky i obce chtějí energetické úspory a fotovoltaické elektrárny, které jim umožňují zajistit si část výroby elektřiny z vlastního zdroje na desítky let dopředu. Je to vidět na našich tržbách i na stále rostoucí poptávce. Momentálně máme v přípravě asi stovku velkých projektů fotovoltaik a zájmu o projekty úspor a další řešení snižují účty za energie i emise CO2,“ řekl Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Samotná společnost ČEZ chce do roku 2030 vybudovat 6 GW nových obnovitelných zdrojů, ve kterých bude prim hrát právě fotovoltaika. To by mělo přinést jak větší nezávislost České republiky na energiích, tak i přechod na bezemisní zdroje energie, které budou v příštích letech velmi významnou složkou energetického mixu.




Štítky: Fotovoltaika ČEZ ČEZ ESCO Solární elektrárny Solární panely Obnovitelné zdroje
Zdroj: ČEZ ESCO