EnergoZrouti.cz

Likvidace skládek stála loni České Budějovice přes dva miliony, letos to bude víc

  
Markéta Bártová
23. 9. 2020 ▪ 15:57

Likvidace černých skládek stála město České Budějovice v minulém roce přes 2,3 milionu korun. Letos už město utratí téměř milionů pět. I díky COVIDu.

Černá skládka v Českých Budějovicích
Černá skládka v Českých Budějovicích
Foto: MM ČB

Českobudějovický magistrát v minulém roce vynaložil 2,3 milionu korun na likvidaci černých skládek, které vznikají u lesů ale i v okolí oblastí, kde se pohybují lidé bez domova. Podle magistrátu se podobná situace ve městě opakuje téměř každý rok.

Každoročně je tak třeba odklidit odpady ze zmíněných stanovišť ale i z okolí kontejnerů na tříděný odpad. Lidé totiž často v případě jejich přeplnění odpadky jednoduše položí vedle kontejneru. V tomto případě ale samozřejmě vzniká další nepořádek, protože vítr často odpadky rozfouká po okolí.

Náklady na černé skládky se stále zvyšují i díky COVIDu

Odpadky kolem stanovišť s kontejnery na tříděný odpad pak navíc mohou přitahovat hlodavce či další zvířata. Magistrát proto musí tyto odpady častěji odklízet a to i přes to, že odkládání odpadu mimo kontejnery je považováno za vytváření nelegální skládky, za což viníkům hrozí v celku vysoké pokuty.


Magistrát Českých Budějovic ale letos očekává, že se částka vynaložená na likvidaci těchto černých skládek zvýší a to v důsledku pandemie COVID-19. Už nyní musel magistrát schválit navýšení rozpočtu v této oblasti na 4,7 milionu korun. Lidé totiž podle úředníků věnovali více času úklidu svých domácností, díky tomu že měli více času.


Odpad jako starý nábytek či nepotřebné věci z garáží či sklepů pak ale místo ve sběrných dvorech končí právě u popelnic či v horším případě u lesa. Nutno ovšem dodat, že na krátký čas byly sběrné dvory uzavřeny, což ale ani tak není důvod k odhazování odpadu na černé skládky.

Odpadky i nelegální skládky odklízí nejen města ale i dobrovolníci

Množství černých skládek a odpadků v lesích ale naštěstí mizí nejen kvůli práci měst a obcí, které vynakládají vysoké náklady na jejich likvidaci ale také díky dobrovolníkům, kterým není příroda lhostejná.


Díky akcím typu Ukliďme Česko pomáhají dobrovolníci uklízet odpadky jak ve městech tak v lesích, kde je jejich dopad ještě dalekosáhlejší. Jen před několika dny tak desítky tisíc dobrovolníků už poněkolikáté uklidili naši zem. Letos navíc organizátoři akce zbystřili pozornost na cigaretové nedopalky.

Odpad se nevyhýbá ani národním parkům

Problém s odpadky ale nemají pouze ve městech, stále větší problémy s turisty, kteří vytvářejí nelegální černé skládky mají i v chráněných krajinných oblastech či národních parcích. Nedávno tak takovou situaci museli řešit správci NP Šumava, kde na Poledníku turisté vytvořili skládku z odpadků. Ta je velkým nebezpečím hlavně pro zvířata, která mohou odpadky zkonzumovat.


S podobným problémem se také nedávno poprala správa thajského národního parku Khao Yai. Ta turistům jejich odpadky vrací – posílá jim je poštou na jejich adresy.




Zdroj: MM ČB