EnergoZrouti.cz

České Budějovice monitorují nárazy ptáků do oken, chtějí snížit jejich úmrtnost

  
Tomáš Jelínek
22. 4. 2021 ▪ 10:20

Město České Budějovice společně s Jihočeským krajem a Přírodovědeckou fakultou Jihočeské univerzity pracují na monitoringu úmrtí ptáků v souvislosti se střetem s okny či fasádami budov. To by mohlo přinést snížení jejich úmrtnosti.

Otisk ptáka na skle bazénu
Otisk ptáka na skle bazénu

České Budějovice od loňského roku monitorují četnost nárazu ptáků do skleněných ploch a fasád. Monitoringem a úpravou skel chtějí zabránit jednomu z hlavních zdrojů úmrtí ptáků v městském prostředí. Podle odborníků jsou ale konkrétní rizika stále poměrně málo probádána.

Důkazem pro ornitology nejsou jen mrtví ptáci pod fasádou

Město na projektu monitoringu nárazu ptáků nejčastěji do skleněných ploch budov pracuje společně s ornitology z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Jihočeským krajem. Odborníci v rámci projektu monitorují a dokumentují nárazy ptáků do skleněných ploch a následně identifikovat objekty, které jsou nejvíce rizikové.

„Jako nejrizikovější se ukázaly např. budova plaveckého stadionu, nebo hokejová hala, což jsou budovy pokryté opravdu velkou plochou skla. Mnoho dokladů nárazů ptáků do skel jsme našli i na budovách, které mají standardní okna, ale nalézají se uprostřed zeleně. Ptáci v nich vidí odrážející se stromy a keře a snaží se jimi proletět.“ říká ornitolog katedry zoologie Přírodovědecké fakulty JU Petr Veselý.

Náměstek primátora pro životní prostředí Ivo Moravec k problematice dodává: „Snahou města je, přijímat kroky, které snižují negativní vlivy na životní prostředí. Úmrtí ptáků na městských budovách je závažný problém, který je často možné řešit jednoduše, a to poměrně nenákladnými úpravami těchto skel. Spolupráce s odborníky z Jihočeské univerzity nám umožní identifikovat nejproblematičtější místa, ve kterých budeme posléze vhodným způsobem usilovat o snížení míry rizika nárazu ptáků.“

Podle ornitologa Petra Veselého ale důkazem nárazů ptáků do skel často nebývají přímo mrtví ptáci ležící pod nimi: „Mrtvolky zpravidla nevydrží příliš dlouho a jsou poměrně rychle zlikvidovány mrchožrouty (kočky, psi, kuny) nebo úklidovými službami. Proto daleko častěji nacházíme otisky ptáků přímo na sklech, které vydrží v zásadě do té doby, než se skleněná plocha umyje. Tyto otisky nám umožňují nejen určit rizikovou budovu, ale přímo rizikové okno, nebo část fasády a ptát se, co je důvodem, že právě v tomto místě tak často ptáci umírají.“




Štítky: České Budějovice Ptáci Ornitolog
Zdroj: MMČB