Aktivisté obsadili uhelný lom Vršany, policie část z nich zadržela

  
Martin Bárta
5. 9. 2020 ▪ 18:07

Ekologičtí aktivisté obsadili uhelný lom ve Vršanech na Mostecku, část z nich následně zatkla policie. Aktivisté protestují proti dalšímu prodloužení provozu lomu a to až do roku 2052 a chtějí jeho bezodkladné uzavření včetně blízkých zastaralých elektráren Počerady a Chvaletice ze skupiny ČEZ.


Více než stovka osob z třinácti ekologických organizací mezi nimiž bylo Greenpeace, Hnutí DUHA, Fridays for Future a další dnes obsadila povrchový lom hnědého uhlí ve Vršanech na Mostecku, který patří do skupiny Czech Coal Pavla Tykače.

Aktivisté chtěli v rámci akce „Konec uhlí #teď“ poukázat na poškozování životního prostředí další těžbou uhlí. Aktivisté od provozovatele lomu a to nejen tohoto požadují co nejrychlejší ukončení jejich byznysu a bezodkladné uzavření starých elektráren na uhlí mezi které patří velmi často kritizované Počerady.

Aktivisté chtějí co nejrychlejší uzavření starých uhelných elektráren

Právě uhelná elektrárna Počerady, spadající do skupiny tuzemského energetického giganta ČEZ, je jedním z odběratelů uhlí z tohoto lomu a je jí často vyčítáno, že patří mezi nejšpinavější energetické zdroje v tuzemsku. Aktivisté bojují právě o co nejdřívější uzavření podle nich nešpinavějších tuzemských energetických zdrojů Počerady a Chvaletice.


Ekologické organizace v poslední době zvyšují svou aktivitu v oblasti Mostecka právě z toho důvodu, že například v lomu Vršany má být těženo uhlí až do roku 2052, obecně se ale očekává celkový odchod od uhlí už o dvacet let předtím.


Podle informací na Facebookové stránce Limity jsme my, patřící stejnojmenné iniciativě policie již zadržela část protestujících lidí, kteří do lomu pronikli. Protesty ale i nadále pokračují jak v lomu ve Vršanech tak i u elektrárny Počerady.

Aktivisté nedávno protestovali i proti rozšíření dolu Turów u českých hranic

Aktivisté z hnutí Greenpeace Česká republika se také nedávno zúčastnili akce na Trojmezí u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Na místě se sešlo několik stovek lidí z Česka, Polska a Německa včetně starostů tuzemských vesnic a měst v okolí uhelného dolu Turów na podporu zastavení rozšiřování dolu.


Právě rozšiřování dolu je dlouhodobým sporem s Polskou stranou, který už projednával i Evropský parlament. Lidé z okolních vesnic a měst se totiž obávají, že přijdou o vodu kvůli dalšímu rozšiřování dolu. Zároveň jim vadí i zvýšený hluk a prašnost. Polská strana ale i přes námitky místních obyvatel a těch z Česka a Německa schválila firmě provozující důl prodloužení těžby na dalších šest let.




Zdroj: Limity jsme my