Zakažme krby, ničí zdraví našich dětí

  
Tomáš Jelínek
20. 12. 2022 ▪ 09:12

Zakažme krby, jde o zdraví našich dětí. Ačkoliv my si možná problémové ovzduší a jeho vliv uvědomujeme, malé děti hrající si venku situace netrápí. Na jejich zdraví se to ale v budoucnu může odrazit.

Hořící dřevo v krbu příjemně hřeje ale i škodí
Hořící dřevo v krbu příjemně hřeje ale i škodí
Foto: Pexels

Nastupující zima, která se svými nízkými teplotami ukázala letos v prosinci v plné kráse nám mimo přívalů sněhu, na které jsme si v posledních letech již pomalu odvykli, ukázala i některá méně pozitivní „kouzla“. Jedním z nich jsou kouřící komíny, které v době energetické krize lze vidět stále častěji. V tomto případě už ale o příliš pozitivní fakt nejde.

Ačkoliv pro většinu dětí je velká spousta sněhu, která napadla příležitostí k bobování, lyžování nebo jen stavění sněhuláků, venkovní podmínky pro to příliš vhodné nejsou.

Díky současné energetické krizi a domácnostem, které ve velkém využívají krbová kamna k ohřívání interiérů je totiž do ovzduší vypouštěno velké množství látek, které lidskému zdraví vůbec neprospívají. Děti, které si dlouhé hodiny hrají venku ve sněhu pak těchto látek nadýchají opravdu velké množství.

Zhoršení ovzduší pro letošní zimu a v případě pokračování vysokých cen energií i pro tu příští přitom oznámil téměř na začátku letošní topné sezóny i Český hydrometeorologický ústav. Podle něj se kvalita ovzduší v zimních měsících bude v letošním roce zhoršovat spolu s tím, jak domácnosti budou využívat méně kvalitní dřevo a uhlí.

„Vzhledem k tomu, že lokální vytápění domácností je naprosto dominantním zdrojem (cca 98 %) benzo[a]pyrenu, je sledování úrovní znečišťujících látek v malých sídlech prioritou pro hodnocení kvality ovzduší v Česku,“ uvedl k situaci Jan Macoun, ředitel Úseku kvality ovzduší ČHMÚ.

Právě tyto zdroje jsou přitom například podle Ministerstva životního prostředí ČR největším zdrojem prachových částic PM 2.5, které prokazatelně škodí zdraví a jen v Evropské unii ročně stojí za stovkami tisíc předčasných úmrtí. V souvislosti s tím tak už EU chystá i zpřísnění limitů na tyto látky, což ale nemusí mít až tak velké dopady, jelikož i současné limity jsou velmi často překračovány.

Krby na dřevo, staré kotle na dřevo a uhlí a další podobné formy vytápění by tak měly skončit co nejdříve nebo být rovnou zakázány. Nejde totiž jen o zdraví nás samotných ale hlavně našich dětí, které jsou účinkům toxických látek vystaveny, aniž by si s tím v jejich věku jakkoliv lámaly hlavu.

Podobný zákaz ostatně už dříve požadovala například organizace Mums for Lungs (matky za plíce). Podle té totiž krby vytvářejí jemné emise i uvnitř domácností, které se nemohou tak snadno rozptýlit jako v ovzduší venkovním a člověk je jim tak vystavený mnohem delší dobu. Dýchání vzduchu, který je plný těchto látek je tak škodlivé pro nás samotné ale i naše děti.

Tento článek je vyjádřením názoru či komentáře autora.
Mimo stylistických úprav není článek nijak editován.




Štítky: Vytápění Krby Zákaz krbů Topení dřevem Dřevo Zdraví Ovzduší Znečištění ovzduší